01 juni 1999
UNFICYP

In de periode van juni t/m december 1999 leveren Fuseliers een bijdrage aan UNFICYP. Deze organisatie heeft als opdracht: 'het voorkomen van hernieuwde gevechten door het handhaven van een vreedzame atmosfeer waarbinnen een rechtvaardige en langdurende oplossing voor het probleem op Cyprus kan worden gevonden.'

Dertien Fuseliers gaan, samen met het personeel van 13 Pantserluchtafweerbatterij, als 1 (NL) VN Compagnie UNFICYP 3 patrouilles rijden en wachttorens bemannen op Cyprus. Maar, indien nodig, zullen ze ook bij demonstraties als een buffer tussen beide partijen moeten staan, compleet met plastic schild, scherfvest en helm.

Verder zijn er nog neventaken zoals het dienen als Lifeguard bij het zwembad van UNA (United Nations Protected Area) en het blussen van branden in de hele Bufferzone. Iedereen moet daarom ook worden opeleid om op de juiste manier een brand te kunnen blussen.

Zes Fuseliers worden ingedeeld bij Mobile Force Reserve, een reserve eenheid van de Force Commander. De MFR bestaat uit militairen van verschillende nationaliteiten (Nederlanders, Engelsen, Oostenrijkers, Argentijnen en Hongaren).

Het dragen van het invasiekoord is niet toegestaan tijdens de diensten op Cyprus. Alleen bij ceremonies wordt hiervooreen uitzondering gemaakt. Gelukkig zorgt het bataljon voor een Regimentsvlag en kan op deze wijze toch een koppeling maken met de moedereenheid zichtbaar worden gemaakt.

In december 1999 keren ze gezond en wel weer terug, een bijzondere ervaring rijker.