24 oktober 2006
EUFOR-5

eufor 5

Multinational Guards: de Beren in Bosnië, 2006-2007

In april 2006 krijgt de Charlie ‘beren’ Compagnie de opdracht tot het voorbereiden en uitvoeren van een missie als laatste Nederlandse Normal Framework Operations (NFO) Compagnie in Bosnië-Herzegovina. Het eerste peloton wordt uitgeleend aan 42 BVE voor de missie in Afghanistan en in plaats daarvan wordt de Compagnie versterkt met een Bulgaars peloton.

Na een gedegen voorbereidingstraject komen de eerste Fuseliers op 24 oktober 2006 aan op de Banja Luka Metal Factory (BLMF). Daar worden zij met open armen onvangen door de Multinational Battlegroup, bestaande uit het 1e bataljon Welsh Guards, met twee eigen compagnieën. Als jongste Britse (infanterie) Garderegiment, zijn de Welsh Guards zeer verheugd dat de Charlie Compagnie deel gaat uitmaken van de door hun geleide Battlegroup.

Door de toenemende zelfstandigheid van de lokale Bosnische autoriteiten, is het operationele tempo van de missie erg laag. De tijd wordt opgevuld met lessen, oefeningen en interne sportcompetities in het Engelse bataljon. De goede onderlinge verstandshouding blijkt ook uit het feit dat de wederzijdse herdenkingsceremoniën gezamenlijk worden georganiseerd en gevierd.

Uiteindelijk wordt er slechts één operatie uitgevoerd door de Berencompagnie, maar wel een zeer speciale. In de periode van 18 tot en met 21 december 2006 vinden, in samenwerking met de lokale autoriteiten, diverse huiszoekingen plaats in de omgeving van Bugojno, Travnik, Vitez en Busovaca, waarbij tal van illegale wapens, granaten en munitie in beslag worden genomen.

Nadat in 2007 de EUFOR-missie in Bosnië-Herzegovina aanzienlijk wordt ingekrompen, blijkt dat hierdoor de Berencompagnie een maand eerder dan gepland naar huis kan terugkeren. Voordat het zover is komt eerst nog toenmalig Minister van Middelkoop de EUFOR-medaille uitreiken en brengt ook de Britse kroonprins, Prins Charles, een bezoek aan de BLMF.

Op 21 maart 2007 keren alle uitgezonden militairen van de Compagnie weer veilig terug in Nederland. De EUFOR-missie is zeker geen spannende missie, maar wel een missie met veel unieke ervaringen in een internationale omgeving.