03 november 2002
SFOR-13

Bosnie

Fuseliers en partners voor vrede

SFOR 13 Fuseliers en partners voor vrede

Op 3 november 2002 neemt Luitenant-kolonel der Fuseliers Harald Jacobs het commando over 1 (NL) Mechbat SFOR, de derde Balkanmissie van het parate Fuseliersbataljon.

De traditie wordt letterlijk meegenomen, in de vorm van het benoemen van de verschillende locaties in het operatiegebied. Ze worden vernoemd naar de plaatsen waar onze bataljons in Nederlands-Indië zaten. Biak (zendstation van 7-GFPI, boven op een heuvel), voor ROA, het relayeerstation boven op de Vlasic. Pangkalan (verbindingspost bij het 6e Bat GRPI) voor ROB, het relayeerstation op de berg Ivovik. Fak Fak (één van de locaties van het 7e Bat GRPI) vor Sujica, de nieuwe base in et uitzendgebied. Semarang ( een van de locaties van het 4e Bat GRPI) voor het HQ van het Alfa-Team. Makasar (een locatie van het 5e Bat GRPI) voor het huis in Jajce van het Charlie-Team.

De base in Novi Travnik heet Colijnsplaat, uiteraard de thuisbasis van het Charlie-Team.  Het HQ van het Charlie-Team draagt de naam St. Come. Het deel van de base Bugojno waar het Alfa-Team verblijft voert de naam Hedel. De SSVOSTCIE noemt haar deel naar Tilburg. Het HQ van de SSVOSTCIE voert de naam Soekabomie (één van de locaties van het 3e Bat GFPI). De Bataljonsstaf neemt de schilden Congleton en Wrottesly mee voor haar HQ locatie.

Steeds meer ontheemde mensen, meer dan 4000, zijn inmiddels in het gebied teruggekeerd. Het terugkijken van bezit is bijna afgerond. De lokale autoriteiten pakken steeds meer de eigen verantwoordelijkheden op.

De Fuseliers verzamelen heel veel informatie, waardoor de internationale gemeenschap en de Bataljonsstaf zelf, in staat zijn te kijken waar de kritieke schakels zitten. Ook delen de pelotons voor de UNHCR hulpgoederen uit en steken af en toe de handen uit de mouwen, om hoe klein dan ook, een goede daad te verrichten en een goed gevoel aan de missie over te houden.

Het militaire deel van de voormalig strijdende partijen houdt zich prima aan de gemaakte afspraken.  De Fuseliers sporten, schieten, oefenen samen en inspecteren hun sites met wapens en munitie.

Een hoogtepunt van de missie is zeker Operation Harvest: het verzamelen van zoveel mogelijk wapens en munitie die nog onder de burgerbevolking aanwezig is. Een dieptepunt is het neerstorten van een Slowaakse helikopter, de dag voor Kerstmis, in de omgeving van Travnik. De drie bemanningsleden raken hierbij zwaargewond.

Op 5 mei 2003 wordt het commando over het gebied weer overgedragen. Alle militairen van het Fuseliersbataljon keren weer terug.

Bosnie
Bosnie