19 april 1995
Chasse Nieuw-Guinea

Chasse Nederlands Nieuw Guinea

Eind maart kreeg 17 Painfbat Chassé het nieuws te horen dat het 17e naar Nieuw-Guinea moest. Nadat de kwartiermakers al op 19 april met de SS. Zuiderkruis het ruime sop hadden  gekozen, werd de rest voorbereid voor hun vertrek. Op woensdag 13 juni 1962 was het zover.

De heenreis

Als burgers met de bus naar Schiphol voor een vlucht via Santa Maria naar Curaçao voor acclimatisatie en wachten op de Zuiderkruis die ons daar kwam ophalen voor verder transport naar Nederlands Nieuw-Guinea (N.N.G.) Om de tijd te doden had men van alles georganiseerd om ons maar zoet te houden. Uitstapjes met burgers (veelal Shell medewerkers), film, bingo avonden en meer van dit alles. Op maandag 25 juni was het dan zover, inschepen en om 05.00 uur plaatselijke tijd zijn we vertrokken voor de grote reis richting N.N.G.  Via het Panama kanaal eerst nog naar Pearl Harbor om brandstof en foerage in te nemen waarna de grote oversteek begon. Op 19 juli werd de evenaar gepasseerd wat gevierd werd met een ceremonieel doopfeest voor iedereen die voor het eerst de evenaar passeerde. Ook was er voor iedereen een mooie oorkonde als bewijs hiervoor. Op 20 juli was het dan zover, N.N.G. kwam in zicht en legde wij aan in de haven van Hollandia Haven. Wij waren eindelijk na een reis van zes weken op  plaats van bestemming.

Tekst loopt door onder afbeelding.

De Zuiderkruis
De Zuiderkruis

De missie

Om 14.30 uur kwam ‘schout bij nacht’ Dhr. Reeser  ons welkom heten, daarna was het van boord en naar ons kamp (Het Groene dorp) waar wij de rest van onze tijd op Nederlands Nieuw-Guinea zouden verblijven. De Zuiderkruis is verder doorgevaren naar Biak waar de rest van de militairen werden afgezet, hij is een paar dagen later weer teruggekeerd om burgers op te halen die terug naar Nederland wilden. Wij van de Alfa Compagnie, hebben een relatief rustige tijd gehad in het Groene Dorp. Af en toe een korte alarmfase die achteraf niet veel voorstelde of het was een vals alarm. Gelukkig werd er in de tussentijd op hoog politiek niveau gebabbeld over de overname van N.N.G. aan Indonesië, wat uiteindelijk resulteerde in het plan Bunker wat inhield dat op 16 augustus de overname definitief zou worden.

Vanaf dat moment was het voor ons alleen nog maar wachtlopen, zwemmen, films kijken, cabaret uitvoeringen bezoeken, sporten en meer van die amusementsprogramma’s.  Verder werd alles gericht op onze terugreis die volgens de laatste berichten op het einde van oktober zou plaatsvinden. Op 8 september werd het commando overgedragen aan de UNO troepen (Pakistani) die de overdracht in goede banen moesten leiden. Vanaf deze datum mochten wij militairen niet meer gewapend het Groene Dorp uit en kregen wij het advies niet alleen het kamp te verlaten.

De terugreis

Na al het overbodige materiaal gedumpt te hebben in zee en het kamp overgedragen te hebben aan de Pakistani was het dan zover en konden we vertrekken. Op 25 oktober kwam de SS Waterman aan in de haven van Hollandia om ons op te halen en op 26 oktober ons via Biak (waar nog diverse troepen opgehaald moesten worden) naar Singapore, Djibouti, het Suez kanaal, de Middellandse Zee, straat van Gibraltar, Atlantische oceaan, nauw van Calais, Noordzee en als thuishaven Rotterdam te brengen. Op zondag 25 november kwam de Waterman aan in de haven van Rotterdam en na nog een nacht op deze schuit , mochten wij op maandag 26 november van de boot en (voor de meeste van ons) werden we opgehaald door familie of bekenden. Op naar huis!

Tekst loopt door onder afbeelding.

De Waterman bij Hoek van Holland
De Waterman bij Hoek van Holland

Het Bronzen Schild

Het Bronzen Schild is de hoogste groepswaardering die de Commandant Landstrijdkrachten kan uitreiken en wordt alleen bij hoge uitzondering uitgereikt. Het schild is tot op heden slechts 9 keer toegekend. De eerste vier werden in 1966 uitgereikt aan verschillende eenheden voor hun optreden in Nieuw-Guinea in 1962. 17 Painfbat Chassé was een van deze eenheden en ontving de waardering “Voor buitengewone toewijding en bijzonder loffelijk optreden tijdens het verblijf in Nederlands Nieuw-Guinea in het 1962.

image description
Bronzen Schild 17 Painfbat Chassé