Regimentsverzameling Brigade en Garde Prinses Irene

Museum
Museum

De Regimentsverzameling is elke woensdag geopend van 10.00 tot 16.00 uur en op afspraak. Wanneer u op de kazerne aankomt kunt u zich melden bij de wacht, die ervoor zorgt dat u het kazerneterrein kunt betreden. Als u vervolgens bij de hoofdingang rechtsaf slaat, bevindt het museum zich na enkele meters aan uw rechterhand. Hier is parkeergelegenheid aanwezig.


Adres

Eindhovensedijk 42
5688 GN Oirschot
Noord-Brabant

Telefoonnummer 040-2665665 (woensdag van 10.00 tot 16.00 uur)
E-mail: museum@fuseliers.nl

 

Regimentsverzameling Brigade en Garde Prinses Irene

De collectie is grotendeels samengesteld uit attributen van veteranen van het Garderegiment Fuseliers. Zij of hun nabestaanden hebben deze spullen geschonken. Dit maakt de presentatie tot een samenkomst van veel persoonlijke verhalen, vertelt aan de hand van bewaard gebleven materiaal.  De verhalen van tientallen mannen, die verspreid over tientallen jaren leefden, komen hier samen.

Tweede Wereldoorlog

De regimentsverzameling is ondergebracht in twee gebouwen. Het eerste gebouw staat vrijwel geheel in het teken van de Tweede Wereldoorlog en de periode die de Koninklijke Nederlandse Brigade Prinses Irene meemaakte. De tijdlijn begint uiteraard in 1940 met de terugtrekkende militairen, aan het begin van de oorlog. Via Frankrijk kwamen de mannen in Engeland terecht in tentenkampen aan de kust. Deze legering in Engeland betekende een verengelsing van het Nederlandse leger, op ieder gebied. Dit is goed terug te zien in de uniformen en emblemen. In het museum staan  uniformen uit verschillende jaren naast elkaar. Hierdoor kun je de veranderingen goed zien.
Nadat de mannen een halfjaar in het tentenkamp aan de kust geleefd hadden, verhuisden ze naar leegstaande fabrieken in het stadje Congleton. Na nog eens een halfjaar, namen ze in 1941 hun intrek in de kazerne Wrotteslypark, nabij Wolverhampton. Deze werd gebouwd in opdracht van de  Nederlandse regering.

In het begin van de Tweede Wereldoorlog  beschikten voertuigen nog maar over een relatief dunne pantser laag. Het antitank geweer ‘Boys Anti Tank Rifel’, was in staat door deze pantsering heen te schieten. Dit wapen is, net als veel andere wapens, nog in originele staat te bezichtigen. 

Voertuigen

Er is meer te zien dan alleen foto’s, uniformen en wapens. Er staan ook enkele voertuigen opgesteld.  De Universal (Bren) Carrier is hier een voorbeeld van. Dit was het eerste pantserrupsvoertuig waar de Brigade over beschikte. Voor die tijd een vooruitstrevend voertuig, nu kun je je niet meer voorstellen dat je daarmee zou kunnen werken. De Carrier haalde een maximum snelheid van 45 km/u op de weg. In het veld was dit maar 30 km/u.

Voor de oplettende kijker is ook de oorsprong van de WOL (Warme maaltijd Ontbijt en Lunch)-pakketten te achterhalen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam men erachter hoe belangrijk goede voeding is en werden er pakketten samengesteld die de dagelijkse calorie inname bevatten. Deze pakketten worden nog steeds gebruikt als de militairen in het veld bivakkeren.

Gebouw twee

Het andere gebouw bevat de geschiedenis vanaf 1948 tot het recente verleden. Er is veel informatie te vinden over het ceremoniële tenue, wat stiekem toch de grote trots is van het Garderegiment Fuseliers. Op de regimentsjaardag, schonk Generaal-majoor der Fuseliers b.d. Van der Louw zijn tenue in bruikleen, ter aanvulling van de collectie. Hij droeg dit tenue als Chef van het Militaire Huis van Zijne Majesteit de Koning.  

Gebouw 8
Gebouw 8

Uitzendingen

Er is steeds meer belangstelling voor de zichtbaarheid van het Garderegiment Fuseliers tijdens recente uitzendingen. Deze vraag gaat dan ook voor een aanpassing in van de expositie zorgen. De conservator is daarom altijd geïnteresseerd in allerlei zaken die te maken hebben met de recente uitzendingen om aan de collectie toe te voegen. 

Hieronder een 360 graden video van de Regimentsverzameling Brigade en Garde Prinses Irene

1e gebouw museum Brigade en Garde Prinses Irene

2e gebouw museum Brigade en Garde Prinses Irene

Bereikbaarheid

Telefoonnummer: 040-2665665 (woensdag van 10.00 tot 16.00 uur)
E-mail: museum@fuseliers.nl