20 juli 2021
CBMI 2021

CBMI 2021

Fuseliers in Irak – Erbil Air Base

Van januari tot mei heeft een samengesteld peloton van de A ‘Tijger’ Compagnie deelgenomen aan de Capacity Building Mission Iraq (CBMI). Het peloton werd ingevlogen onder de vlag van de C ‘Eagle’ compagnie van 42 Bataljon Limburgse Jagers (42C), waarmee het samen met twee pelotons en de staf van 42C de Force Protection (FP) compagnie vormde. Samen draaiden zij de eerste lichting van deze FP missie. Gedurende de missie viel de FP compagnie onder het bevel van 2-108th Cavalry Squadron, Louisiana Army National Guard.

De opdracht

De FP compagnie was verantwoordelijk voor het beveiligen van de binnenring van Erbil Air Base (EAB), gelegen in de Koerdische Autonome Regio in Irak. EAB is het belangrijkste logistieke en militaire centrum van de anti-ISIS-coalitie in Irak. De beveiliging van EAB werd verwezenlijkt door uitgestegen en bereden patrouilles uit te voeren op de basis. Daarnaast werden er controles uitgevoerd op in- en uitgaande personen en goederen. Ook werd de compagnie ingezet in het geval van calamiteiten en veiligheidsincidenten op de basis. De beveiligingstaken werden 24/7 uitgevoerd, met Camp Bulldog als uitvalsbasis. De beveiliging van het naastgelegen Erbil International Airport (EIA) en de buitenring van zowel EAB als EIA werd verzorgd door de Asayish (Koerdische binnenlandse strijdkrachten).

De aanloop

Slechts enkele maanden voor vertrek kwam de vraag om 42C te ondersteunen bij de Fuseliers terecht. Hierop is vanuit 17A een peloton samengesteld om vervolgens een kort maar intensief opwerktraject te volgen. Ondanks het samenvoegen, de korte opwerk periode en beperkingen vanwege het Covid virus waren de Fuseliers als snel op elkaar ingespeeld.

Na het inschepingsverlof ging de eenheid in quarantaine op het Walaardt Sacré Kamp. De quarantaine periode liep echter wat uit door technische mankementen aan de Hercules die het transport naar Erbil zou verzorgen. Dit resulteerde erin dat het grootste deel van de Fuseliers samen met het volledige voordetachement een week later arriveerden dan de twee overige pelotons van 42C.

De uitvoering

Eenmaal aangekomen in Erbil kon de eenheid de ‘charmes van de eerste lichting’ ervaren. Vrijwel alles moest nog vormgegeven worden, zoals: de opdracht van hoger niveau, het kamp, het Tactical Operations Center (TOC), de werkzaamheden en de patern of life. Dit zorgde enerzijds voor wat uitdagingen in de begin situatie. Anderzijds gaf dit de vrijheid om vele zaken vorm te geven naar eigen wens, wat uiteindelijk zorgde voor een goede dosis voldoening. Uiteindelijk heeft de eenheid zo een stabiele basis weg kunnen leggen voor de opvolgers van het Korps Mariniers.