De geschiedenis van het Garderegiment Fuseliers Prinses Irene (GFPI) begint op 11 januari 1941, als de Koninklijke Nederlandse Brigade in Congleton (Verenigd Koninkrijk) wordt opgericht. Een jonge, maar wel een levendige en boeiende geschiedenis. Deze Brigade wordt in augustus van dat jaar vernoemd naar Prinses Irene, kleindochter van Koningin Wilhelmina. Tevens betekent "Irene" in het Grieks ‘vrede’. In de Tweede Wereldoorlog draagt de Koninklijke Nederlandse Brigade Prinses Irene haar steentje bij aan de bevrijding van West-Europa.

Na de oorlog worden vijf bataljons van het Regiment Prinses Irene ingezet in het toenmalige Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea voor het herstel van orde en vrede.

Eenheden en Fuseliers van 17 Pantserinfanterie Bataljon Garderegiment Fuseliers Prinses Irene dragen sinds 1996 meermaals bij aan de handhaving van vrede op de Balkan en Cyprus. Verder zijn, en worden zij ingezet tegen het opkomend terrorisme in Irak, Afghanistan en in Mali. Sinds 2014 wordt ook deelgenomen aan verschillende ACOTA-missies om Afrikaanse militairen op te leiden voor vredesmissies.

Uitgebreide informatie over de Koninklijke Nederlandse Brigade Prinses Irene kunt u vinden op http://www.prinsesirenebrigade...