17 Painfbat GFPI maakt gebruik van verschillende wapensystemen met elk hun eigen doel.

Colt C7/C8

Het Colt C7-geweer is het standaardwapen van de Nederlandse krijgsmacht. Met het wapen kunnen geoefende militairen doelen raken op zo’n 400 meter.

Specificaties

Naast de C7 heeft de krijgsmacht ook de C8 (karabijn) in gebruik. Deze kortere versie zonder kijker heeft een inschuifbare kolf en een kortere loop. De beperktere lengte geeft de gebruiker meer bewegingsvrijheid bij bijvoorbeeld optreden in verstedelijkt gebied. Onder andere verschillende stafeenheden en de Groep Luchtmacht Reserve gebruiken deze versie zonder kijker. De C8 met Elcan-kijker (C8A1) wordt gebruikt door verkenningseenheden.

Alle versies hebben een magazijn voor 30 patronen. Om de kans op storingen te verminderen worden ze vaak gevuld met 29 stuks.

Specificaties

  • lengte: circa 100 centimeter (C7), circa 85 centimeter (C8)
  • gewicht: 3,92 kilo, bijna 7 kilo met granaatwerper
  • bereik: maximaal effectieve dracht 550 meter
  • kaliber: 5.56mm (5.56 x 45mm, standaard NAVO-kaliber)
  • magazijn: 30 patronen
  • in gebruik bij: alle krijgsmachtdelen

Modificatie

Vanaf 2009 zijn de C7’s en C8’s gemodificeerd naar de laatste eisen. Alle 25.000 wapens zijn uitgerust met onder andere een telescopische kolf, een aangepaste vuurregelaar en patroonhouderpal en een railsysteem. Ook is een nieuwe coating aangebracht. De gemoderniseerde versies heten C7NLD en C8NLD. Ze kregen ook een handgreep met uitschuifbare tweepoot voor een stabielere liggende schietpositie.

Railsysteem

Op het railsysteem worden kijkers geplaatst zoals de Elcan C79 of de niet vergrotende ‘red dot’-richtkijker Aimpoint CompM4. Laatstgenoemde wordt gebruikt met 2 geopende ogen. De schutter verliest zo de omgeving niet uit het (andere) oog. Op de rail kunnen ook andere toevoegingen worden geplaatst, zoals een vergrotende kijker, lichtmodules, infraroodmodules, lasers, handgrepen en voorsteunen.

Het wapen is er semi- (C7) en volautomatisch (C7A1).
De versies hebben de volgende standen:

  • S - safe, het wapen kan niet worden afgevuurd;
  • R - repeat, het wapen vuurt 1 kogel per keer dat de trekker wordt overgehaald;
  • 3 - het wapen vuurt 3 kogels per keer dat de trekker wordt overgehaald (C7);
  • AUTO - automatic, het wapen blijft vuren tot het magazijn leeg is of de schutter de trekker loslaat (C7A1).

Pantser- en luchtmobiele infanteristen, reservisten en het Korps Mariniers gebruiken de C7A1. Andere eenheden gebruiken de C7 of de C8A1. Het Korps Commandotroepen gebruikte een speciale versie, de C8A1GD (geluiddemper). Deze is inmiddels vervangen door de Heckler & Koch HK416.

Colt LOAW

Bij het Korps Mariniers is ook de Colt LOAW (licht ondersteunend automatisch wapen) in gebruik. Dit wapen is gebaseerd op de C7 en bedoeld als ondersteuningswapen. De LOAW is geschikt om langere tijd automatisch vuur uit te brengen. Hiervoor ligt de vuursnelheid iets lager en is het wapen voorzien van een zwaardere loop om de hitte te weerstaan. Een beperking is dat alleen de standaard patroonhouders kunnen worden gebruikt. Bij automatisch vuur moet het wapen vaak worden herladen.

Granaatwerper

Het wapen kan worden voorzien van een underslung grenade launcher (UGL) die 40mm-granaten verschiet.

Geschiedenis

De Colt C7 is een afgeleide van de beroemde M16 die van de AR15 afstamt. Deze stamt weer af van de AR10. Dit wapen is de eigenlijke stamhouder van de C7 en werd geproduceerd door het voormalige Nederlandse staatsbedrijf De Artillerie-Inrichtingen.

Glock

De Glock 17 is een semi-automatisch 9mm-pistool bedoeld voor de persoonlijke beveiliging dichtbij. Het is effectief tot maximaal 30 meter. De krijgsmacht heeft het pistool sinds 1994 in gebruik als het tweede standaardwapen, naast de Colt C7/C8.

  • lengte: 20,3 centimeter
  • gewicht: 870 gram
  • munitie: 9mm Parabellum (9 x 19mm)
  • magazijn: 17 patronen
  • effectieve dracht: 30 meter maximaal
  • in gebruik bij: alle krijgsmachtdelen

Veiligheid

Het wapen heeft 3 veiligheden die ervoor zorgen dat een geladen wapen automatisch op veilig staat. Dit voorkomt dat een wapen afgaat bij stoten of vallen. Het wapen vuurt pas als de militair de trekkerveiligheid indrukt en de trekker helemaal overhaalt.

Naam

De Glock 17 dankt zijn naam aan het feit dat het het 17e patent was van de Oostenrijkse fabrikant Glock GmbH. Het wapen is grotendeels van kunststof, behalve loop, slede en kamer. Het bestaat uit 33 onderdelen, wat weinig is.

Afwijkend

Het wapen onderscheidt zich van andere pistolen door de vierkante slede en het ontbreken van een hamer. De loop van de Glock 17 wijkt ook af van gebruikelijk. Bij de meeste pistolen heeft de loop groeven die de kogel een draaiing geven. Die groeven, ook wel ‘trekken en velden’ genoemd, laten unieke sporen achter op de kogel. Samen met de specifieke slijtage van het wapen maken die de kogel traceerbaar. De loop van de Glock 17 is 6-hoekig (hexagonaal). Deze laat minder sporen na, waardoor het Gerechtelijk Laboratorium meer moeite heeft met het koppelen van de kogel aan een specifiek wapen.

Glock
Glock

Mossberg - shotgun

Mossberg-shotgun

De Mossberg M-590-shotgun is een (hagel)geweer, bedoeld voor grote vuurkracht op (relatief) korte afstand.

Onder de loop zit het buismagazijn met 7 of 8 patronen, afhankelijk van de lengte van het patroon. De aanvoer van de patronen gebeurt door een pompmechanisme dat met de hand wordt bediend.

Specificaties

  • lengte: 1,16 meter (volledig)
  • gewicht: 4 kilo (ongeladen)
  • kaliber: 12 gauge (= 18.2mm)
  • magazijnbuis: 8 patronen van 7 centimeter (2,75 inch) of 7 patronen van 7,6 centimeter (3 inch)
  • patroonaanvoer: pompmechanisme
  • richtmiddelen: oogdop, korrel
  • trekkerdruk: ongeveer 2,7 kilo
  • type kolf: schuifkolf (5 standen)
  • effectief bereik: zo’n 30-40 meter (varieert per munitiesoort)
  • in gebruik bij: Korps Commandotroepen, Korps Mariniers, 11 Luchtmobiele Brigade, infanteriepelotons

2 typen

Defensie beschikt over 2 typen: de gecamoufleerde uitvoering en de Mossberg met pistoolgrip en schuifkolf. De Mossberg is bedoeld voor ‘breachen’ (het openschieten van bijvoorbeeld deuren), oorlogvoering in de jungle en het uitschakelen van mensen of materieel op korte afstand. Om het wapen te richten, is de M-590 voorzien van een
oogdop (aan de linkerzijde) en een korrel (aan de rechterzijde).

Patronen

Het wapen kan verschillende patronen afschieten: hagel-, 9 ball-, traangas-, breach- en oefenpatronen.

Bijzonderheden

Het wapen heeft een cilindrisch geboorde gladde loop die alle typen 12 gauge-munitie kan verschieten ( millspec heavy all barrel). De shotgun is voorzien van een antiroestcoating en een veiligheidsschuif die zowel links- als rechtshandig is te bedienen.

Mossberg
Mossberg

Accuracy - scherpschuttersgeweer

Militairen gebruiken het Accuracy-scherpschuttersgeweer (antipersoneel) voor het gericht uitschakelen van specifieke personen. Dit kan officieel tot een afstand van ongeveer 1.100 meter.

Specificaties

  • Fabrikant: Accuracy
  • Type:  Accuracy International Arctic Warfare Magnum (AWM)
  • Kaliber: .338 Lapua Magnum (8,6x70mm)
  • Patroonhouder: 5 patronen
  • Kijker: Schmidt & Bender 10x42 PM II en de 3-12x50 PM II telescopische (vergrotende) kijker
  • In gebruik bij: Koninklijke Landmacht, Koninklijke Marine, Korps Mariniers

De Accuracy International AWM werd in 1996 in gebruik genomen door de scherpschutters van het Korps Commandotroepen. Sindsdien hebben ook de ‘schutters lange afstand’ van 11 Luchtmobiele Brigade en de verkenningseenheden van de brigades het tot hun beschikking gekregen. Ook het Korps Mariniers gebruikt het wapen dat .338 Lapua Magnum-patronen verschiet.

Zwaarder kaliber

Het Accuracy International AWM-geweer is een variant van de Accuracy International Arctic Warfare (AW) die is aangepast om het zwaardere kaliber van de .338-patronen te kunnen verschieten. Het AWM-geweer wordt geleverd in een transportkoffer met onder meer een telescopische kijker, een 2-poot standaard, draagband en een schoonmaak- en onderhoudskit.

Inzet

De Accuracy is tijdens de Nederlandse missie in de Afghaanse provincie Uruzgan veel en met succes ingezet. Hoewel het wapen officieel een maximaal bereik heeft van 1.100 meter, schakelde een Britse scherpschutter er in 2009 taliban mee uit op een afstand van 2.475 meter. De omstandigheden waren destijds in Afghanistan ideaal dankzij onder meer helder zicht en windstil.

Accuracy
Accuracy

Minimi - licht machinegeweer

De Minimi (mini mitrailleuse) is een licht machinegeweer dat in gebruik is bij de infanterie-eenheden (voetsoldaten) van de landmacht. Het wapen verschiet munitie van 5.56mm.

Specificaties

  • fabrikant: FN Herstal (Fabrique Nationale)
  • lengte: 914 millimeter (met uitgeschoven kolf), 766 millimeter (met ingeschoven kolf zonder hydraulische buffer)
  • gewicht: 7,1 kilo (7,22 kilo met hydraulische buffer)
  • kaliber: 5.56mm (standaard NAVO-patroon 5.56x45mm)
  • vuursnelheid: 700-1.000 schoten per minuut
  • bereik: maximale effectieve dracht 800 meter
  • in gebruik bij: Koninklijke Landmacht

Gebruik

De Minimi is door zijn hoge vuursnelheid van 700 tot 1.000 schoten per minuut bij uitstek geschikt om aanvallen van groepen infanteristen af te slaan. Of om dekkingsvuur te geven aan eigen (aanvallende) troepen.

Bandgevoed

De Minimi is in principe een bandgevoed machinegeweer en de patronen zitten dus in een band in plaats van een magazijn. Het wordt gevoed door een 100-schots patroonbandtas of door een 200-schots patroonbandhouder. Het wapen kan echter ook de 30-schots patroonmagazijnen van de Colt C7/C8 verschieten. Het is gemakkelijk te onderhouden en de loop kan binnen 6 seconden worden verwisseld.

Andere organisatie

De komst van de Minimi zorgde (in veel gevallen) voor een andere organisatie van infanteriepelotons. Een peloton (24-30 militairen) had tot dan meestal 2 of 3 MAG-mitrailleurs, bediend door 2 man. De lichtere Minimi is een individueel wapen. Een sectie van 8-12 man heeft in veel gevallen de beschikking over 2 Minimi's.

Het wapen werd in de vroege jaren ’80 van de vorige eeuw ontwikkeld door FN Herstal. De Minimi staat inmiddels bekend om zijn grote betrouwbaarheid.

Minimi
Minimi

MAG - middelzwaar machinegeweer

De MAG (Mitrailleuse d'Appui General, machinegeweer algemene ondersteuning) is een luchtgekoeld, middelzwaar machinegeweer. Het wapen kan worden ingezet tegen grond- en luchtdoelen. De MAG verschiet munitie van 7.62mm.

Specificaties

  • fabrikant: FN Herstal (Fabrique Nationale)
  • lengte: 1,27 meter
  • gewicht: 10,5 kilo
  • munitie: 7.62mm is (7.62x51mm NAVO-standaard)
  • aanvoer: patroonbanden van 230 patronen (bandgevoed)
  • effectieve dracht: 800 meter (op 2-poot-voorsteun), 1.200 meter (op 3-pootaffuit of voer-, vaar- of vliegtuigaffuit)
  • vuursnelheid: 700-750 schoten per minuut
  • in gebruik bij: Koninklijke Landmacht, Koninklijke Marine (Korps Mariniers) en Koninklijke Luchtmacht
  • In gebruik bij: Koninklijke Marine, Korps Mariniers, Koninklijke Luchtmacht en Koninklijke Landmacht

Inzet

De MAG wordt ingezet tegen grond- en luchtdoelen, zoals:

  • groepen personeel in het open terrein;
  • personeel in ongepantserde voertuigen;
  • huizen;
  • lichte veldversterkingen;
  • wapenopstellingen.

De MAG-mitrailleur is in principe door 1 persoon te bedienen, maar voor het snel herladen en corrigeren van de schutter is een helper gewenst. Die laatste is ook nodig om het wapen met munitie lopend te vervoeren. Het wapen wordt gebruikt tot een afstand van 800 meter op de 2-poot-voorsteun en tot 1.200 meter op een 3-poot- of voertuigaffuit (vast onderstel).

Een goede MAG-schutter kan een doel treffen op een afstand van 800 meter. Daarvoor moeten trillingen worden geminimaliseerd door de voorsteun hard in de grond te duwen. De MAG wordt ook veel gebruik als boordwapen van verschillende voer-, vaar- of vliegtuigen. In dat geval wordt het op een speciale affuit geplaatst. Het staat dan stabieler en kan over een grotere afstand gericht vuren, tot 1.200 meter.

Gebruik

Per geweergroep van een infanterie-eenheid is er een MAG-team, bestaande uit een schutter en een helper. De FN MAG wordt gebruikt als boordwapen op Chinook-, Cougar- en NH90-transporthelikopters. Ook kan het wapen bijvoorbeeld op de snelle FRISC-motorboten van de Koninklijke Marine worden geplaatst. Daarnaast is de MAG in gebruik op het CV90-infanteriegevechtsvoertuig als coaxiaal wapen. Het beweegt evenwijdig aan het kanon en wordt gebruikt om ongepantserde doelen tot 1.000 meter uit te schakelen.

Betrouwbaar

Het wapen is eenvoudig in gebruik en heeft bewezen zeer betrouwbaar te zijn onder alle omstandigheden (weer, terrein, klimaat). Een MAG heeft standaard 1 loop en een wisselloop. Bij het schieten wordt de loop erg heet en moet daarom regelmatig gewisseld worden. Bij voorkeur na iedere 2 munitiekisten (bij snelvuur na 1 kistje), omdat beide lopen dan gelijkmatig slijten en nagenoeg dezelfde schietresultaten houden. Het wisselen kan binnen enkele seconden, zonder dat het wapen opnieuw afgesteld hoeft te worden.

Bijgeleverde onderdelen

De MAG heeft een draagriem en kan hiermee ook vanuit de heup worden bediend. Dit heeft vanwege de beperkte nauwkeurigheid niet de voorkeur. Verder wordt er een onderhoudstas bijgeleverd met onderhoudsmiddelen. Ook is er een speciale draagtas voor de wisselloop en een mondingsstop.

De mitrailleur wordt geproduceerd door de FN Herstal (Fabrique Nationale) in België en is ontwikkeld in de jaren ’50 van de vorige eeuw. Sinds de productie vanaf 1958 is het door meer dan 80 landen gebruikt.

Nieuwe exemplaren

De huidige MAG’s worden tussen begin 2016 en halverwege 2018 vervangen door 2050 nieuwe exemplaren. De nieuwe wapens zijn technisch gelijk, maar een aantal elementen is verbeterd. Zo heeft de MAG een nieuwe kolf en een rail om gemakkelijk een kijker of een ander hulpmiddel op het wapen te kunnen plaatsen. Ook worden er nieuwe dag- en nachtkijkers aangeschaft.

MAG
MAG

Browning M2 - zwaar machinegeweer

De Browning M2 QCB (quick change barrel) is een zwaar machinegeweer. Het wapen kan worden gebruikt tegen grond- en luchtdoelen. De M2 verschiet munitie van 12.7mm, oftwel .50 inch. Het wapen staat zodoende bekend als de .50, spreek uit als: punt 50.

De .50 wordt geplaatst op grond- of voertuigaffuiten (onderstellen). Het wapen wordt onder meer ingezet als ondersteuningswapen voor infanteriepelotons. Ook is vrijwel ieder Nederlands marinevaartuig met de M2 uitgerust voor de nabijbeveiliging. Met bijna 60 kilo (zonder munitie) wordt het zelden lopend meegevoerd. In dat geval wordt het wapen in 4 delen vervoerd: wapen (25,3 kilo), loop (12,7 kilo), 3-poot (20 kilo) en munitie.

Specificaties

  • fabrikant: FN Herstal (Fabrique Nationale)
  • lengte: 1,65 meter
  • gewicht: 38 kilo (58 kilo met 3-poot)
  • munitie: .50 BMG (Browning machine gun, 12.7 x 99mm)
  • aanvoer: patroonbanden van 100 patronen (bandgevoed)
  • maximale dracht: 6.700 meter
  • effectieve dracht: 1.800-2.000 meter (gronddoelen), 2.000 meter tegen luchtdoelen
  • vuursnelheid: 450-550 schoten per minuut
  • in gebruik bij: Koninklijke Landmacht, Koninklijke Marine

Bijna eeuw oud

Het ontwerp van John Browning dateert al van 1921. Het wapen is bij veel strijdkrachten overal ter wereld vrijwel ongewijzigd in gebruik tot op de dag van vandaag. Een belangrijke aanpassing is de QCB (quick change barrel) uit 2007. Hierdoor is het wisselen van de loop sterk vereenvoudigd en hoeft het niet opnieuw afgesteld te worden. 

Grote rol

Het wapen is vanaf de Tweede Wereldoorlog intensief gebruikt in vele grote oorlogen. Zoals de Korea-, Vietnam-, Zesdaagse, Falkland-, en de Irak-Iran-oorlog. Ook in beide Irakoorlogen  (1991, 2003) en Afghanistan speelde het een grote rol. Nog altijd is de M2 het belangrijkste zware machinegeweer van de NAVO. De .50 is sinds 1950 in gebruik bij de Koninklijke Landmacht en de Koninklijke Marine.

Inzet

Het wapen is effectief tegen:

  • groepen personeel in het open terrein;
  • personeel in voertuigen;
  • licht gepantserde voer- en vaartuigen;
  • huizen;
  • lichte verdedigingswerken (veldversterkingen en wapenopstellingen);
  • laag vliegende helikopters en vliegtuigen.

Lichtspoormunitie

Afhankelijk van het doel, worden de patronen in een bepaalde mengverhouding in de patroonband geplaatst. Bijvoorbeeld: op iedere 5 patronen 1 lichtspoorpatroon. De lichtspoormunitie wordt gebruikt om te zien waar je schiet en dus ook ter correctie. In een andere mengverhouding wordt deze munitie gebruikt om brand te creëren.

Luchtgekoeld

De patroonaanvoer is van links, maar met enkele aanpassingen kan dit ook van rechts. Om oververhitting te voorkomen, is het wapen voorzien van een loop met een dikke wand. Gaten in de mantel zorgen voor koeling van de achterkant van de loop.

Vervangen

De huidige M2’s worden tussen begin 2016 en halverwege 2018 vervangen door 840 nieuwe exemplaren. De nieuwe wapens zijn technisch gelijk, maar een aantal elementen is verbeterd. Zo krijgt de M2 een rail om gemakkelijk een kijker of een ander hulpmiddel op het wapen te kunnen plaatsen. Ook worden er bijbehorende dag-, nacht- en warmtebeeldkijkers aangeschaft.

.50
.50

Gill - antitank raket

De Gill is een lichtgewicht antitankraket voor de middellangeafstand. Een militair vuurt het wapen af vanaf een kleine 3-pootstandaard. Naast gevechtstanks kan het ook tegen andere zwaar gepantserde doelen worden ingezet.

De raket werkt volgens het principe van fire-and-forget. Dit wil zeggen dat een afgeschoten raket zelf zijn weg zoekt naar het doel. Een militair hoeft het doelwit dus niet in het oog te houden en de raket bij te sturen, al dan niet via een draad. Dit betekent ook dat de militair direct na het afvuren in dekking kan gaan en zichzelf in veiligheid kan brengen.

Ander doel

Wel is het zo dat de militair aan de afgeschoten raket nieuwe informatie kan sturen. Zo kan zelfs het doel na afvuren nog worden veranderd.

Andere naam

De Gill heet tegenwoordig officieel Spike MR (medium range) en is de middellangeafstand-versie uit de familie van de Spike-antitankraket.

Specificaties

  • fabrikant: Rafael
  • gewicht: 26 kilo (koker met raket (9), 3-poot (3), lanceerunit met (nacht)zichtapparatuur (9) en batterij (1))
  • lengte: 1,2 meter
  • bereik: 200 tot 2.500 meter
  • in gebruik bij: Koninklijke Landmacht, Koninklijke Marine, Korps Mariniers

Een Gill-antitankraket slaat van boven in op een doelwit, oefenterrein Bergen-Hohne 2010.

Tandem

De raket kan zwaar gepantserde doelen uitschakelen, zelfs als ze een zogenoemd Explosive Reactive Armour hebben. De GILL heeft hiervoor een tandem HEAT-springkop (high explosive anti tank). Met het eerste deel van de explosieve tandem slaat de raket door het explosieve schild. Met het tweede deel door de bepantsering.
Na afvuren klimt de raket om vervolgens abrupt te dalen. Zodoende raakt de Gill een doelwit op het dak, waar de bepantsering het dunst is.

Eenvoudig en licht

De GILL is eenvoudig te bedienen en relatief licht. Een team van 2 militairen draagt vrij gemakkelijk 2 raketten, een 3-poot en lanceerunit met infraroodkijker in/op hun rugzakken.

Luchtmobiele Speciale Voertuigen

Infanteristen nemen de Gill mee op Fennek-verkenningsvoertuigen. De luchtmobiele brigade doet dit op Luchtmobiele Speciale Voertuigen. Hij wordt niet op de voertuigen gemonteerd, maar wordt altijd afgevuurd vanaf de bijbehorende 3-poot.

Gill
Gill

Panzerfaust - antitank raket

De Panzerfaust 3 is een draagbaar terugstootloos antitankwapen. Het wapen vuurt verschillende soorten munitie gericht af tot een afstand van maximaal 600 meter. Het wapensysteem is geschikt tegen tanks, pantservoertuigen, versterkte opstellingen en (lichte) bunkers. Ook is het eventueel mogelijk om stil hangende helikopters onder vuur te nemen.

Specificaties

  • gewicht: +/- 13 kilogram (afhankelijk van het projectiel, ongeladen afvuureenheid 2,3 kilo)
  • (effectief) bereik: 300 (bewegend), 400 (stilstaand), 600 meter (Dynarange), 900 (maximaal)
  • bediening: 1 persoon
  • in gebruik bij: Koninklijke Landmacht, Koninklijke Marine, Korps Mariniers

Standaardversie en Dynarange

De Panzerfaust bestaat uit een wegwerplanceerbuis met een herbruikbare richtkijker- en afvuureenheid.
Naast de standaardversie heeft Defensie een Panzerfaust met het Dynarange-afvuursysteem. Dit is een geavanceerde afvuureenheid de het bereik vergroot tot 600 meter. Dankzij onder meer het digitale vizier en de laserafstandsmeter ziet de schutter, ook onder slechte weersomstandigheden, de afstand en snelheid van bewegende doelen. De helderheidsversterker maakt de Panzerfaust Dynarange zowel overdag  als ‘s nachts bruikbaar.

Typen

Er zijn 4 soorten Panzerfaustmunitie:

  1. HEAT-RA (high explosive anti-tank-rocket assisted)  - DM12A2
    De DM12A2 is een normaal antitankwapen. De DM12A2 is een normaal antitankwapen. Gebruik in verstedelijkt gebied is mogelijk, onder meer dankzij de beperkte backblast. Dit betekent dat de vuuruitstoot aan de achterkant na afvuren relatief klein is. Het wapen kan dus tussen gebouwen en vanuit constructies worden gebruikt.
  2. HEAT-IT-RA (high explosive anti-tank-improved tandem-rocket assisted) - DM72
    De DM72 is speciaal ontwikkeld voor de Dynarange. Het projectiel heeft een tip-charge, een kleine holle lading voorin de punt van de granaat. Daarachter zit de explosieve hoofdlading.
    De eerste lading activeert een eventueel explosief reactiepantser. Dit zogenoemde Explosive Reactive Armour verkleint de impact van een inkomend explosief door een tegenexplosie.
    De explosieve tandem van de DM72 vergroot het doorslagvermogen. Dankzij de 2 explosieven wordt exact dezelfde plek 2 keer geraakt, waardoor deze granaat dikker pantser kan doorboren. Dit geldt als een voertuig geen reactiepantser heeft.
  3. HEAT-MP-RA (high explosive anti-tank-multi purpose-rocket assisted) - DM32
    De DM32 wordt Bunkerfaust genoemd. Hij is speciaal geschikt tegen betonnen bunkers en versterkingen met zandzakken. Het projectiel is voorzien van een fragmentatielading met een vertraging. Pas nadat het projectiel een doel is binnengedrongen explodeert de lading met scherfwerking.
  4. TP-RA (target practice-rocket asissted) - DM18A1
    De DM18A1 is de oefenversie van bovengenoemde soorten.

Daarnaast beschikt Defensie over een 300 en 600 meter subkalibersysteem en trainingssimulatoren voor de Panzerfaust. Een subkalibersysteem is een trainingssysteem met echte munitie die, naast kinetische energie, geen andere werking/effect heeft zoals high explosives. Het subkalibersysteem wordt gebruikt om de schutter vertrouwd te maken met het (afvuren van het) wapensysteem.

Afghanistan

De Panzerfaust is voor het laatst en met succes ingezet in Afghanistan tussen 2006 en 2010.

Panzerfaust
Panzerfaust

Mortieren

Defensie heeft 3 typen mortieren: 60-, 81- en 120mm-mortieren. Deze artilleriestukken worden gebruikt voor vuursteun aan de eigen troepen met indirect vuur. Dit laatste betekent dat wordt gevuurd zonder direct zicht op de vijand. Het zijn dan ook zogenoemde steilbaanwapens die met een (steile) boog schieten. 

Mortieren zijn dankzij het steilbaanvuur zeer geschikt om doelen te bestoken die moeilijk bereikbaar zijn voor zogenoemde vlakbaanwapens. Hiermee wordt in een rechte lijn op een doelwit gevuurd, met direct zicht.

Munitie

De mortieren kunnen verschillende munitietypen verschieten, zoals rook, licht en brisantgranaten. Hiermee kunnen doelen worden verlicht of bewegingen van eigen eenheden gemaskeerd. Brisantgranaten zijn bedoeld om schade aan te richten door de scherfwerking van de ontploffende hulzen. Mortieren worden van boven geladen. Een granaat wordt afgevuurd zodra deze de vaste slagpin op de bodem van de schietbuis raakt.

120mm-mortier

Specificaties:

  • type: MO-120-HB, Rayé (getrokken)
  • lengte: 302 centimeter
  • gewicht: 574 kilo
  • munitie: 120mm
  • bereik (maximaal): 8,1 kilometer
  • vuursnelheid (maximaal): 15 schoten per minuut
  • bemanning: 7; stukscommandant, richter, hulprichter, munitiewerker, lader, boordschutter en chauffeur

De 120mm-mortier is van het Franse Thomson-Brandt, maar voor Nederland geproduceerd door Hotchkiss-Brandt (HB). Het wapen heeft een getrokken schietbuis. Deze heeft spiraalsgewijs lopende groeven die een granaat bij het schieten een rotatie om de lengteas geven. Een projectiel blijft hierdoor veel beter in zijn baan.

Het is samen met het Pantserhouwitser-krombaangeschut ondergebracht bij het VuursteunCommando. Vanuit deze landmachteenheid worden de mortieren afhankelijk van de opdracht toegevoegd aan de verschillende infanterie-eenheden van de landmacht of het Korps Mariniers.

De 120mm-mortier is vanwege zijn omvang en gewicht niet geschikt om lopend te vervoeren. Dit kan alleen in delen over zeer korte afstanden. Door zijn hoge reactie- en vuursnelheid, grote vuurkracht, reikwijdte en mobiliteit is het het belangrijkste indirecte vuursteunwapen voor infanterie-eenheden. Een commandant kan met de mortier snel en zelfstandig zwaartepunten leggen en verleggen.

81mm-mortier

Specificaties:

  • type: L16A2
  • lengte: 120,8 centimeter
  • gewicht: 35 kilo
  • munitie: 81mm
  • bereik (maximaal): 5,6 kilometer
  • vuursnelheid (maximaal): 15 schoten per minuut
  • bemanning: 3; commandant/lader, richter, munitieverwerker

De van oorsprong Britse 81mm-mortier heeft een gladde schietbuis. Door de constructie en het gewicht is deze lopend te vervoeren. De mortier wordt dan verdeeld over 3 groepen; de loop, basisplaat en de 2-poot. De granaten wegen ieder rond de 4 kilo (afhankelijk van het type). Het wapen is binnen enkel minuten in iedere gewenste richting te zetten.

60mm-mortier

Specificaties:

  • fabrikant:
  • type: MO-60-CA en CV
  • lengte: 85 centimeter
  • gewicht: 8,1 kilo
  • bereik: 100 tot 1050 meter
  • bemanning: 2

Commando’s, mariniers en luchtmobiele verkenners beschikken over de draagbare 60mm-mortier. Deze van origine Franse Hotchkiss-Brandt-mortieren zijn eind jaren ’70 omgebouwd tot de huidige TDA MO-60 Commando Mortier, in de versies MO-60 CV (drop-fire) en MO-60-CA (trigger-fire). De drop-fire wordt gewoon afgevuurd door de mortiergranaat in de buis te laten vallen, terwijl de trigger-fire met een trekkermechanisme wordt afgevuurd.

De lichte mortieren kunnen door 1 persoon worden gedragen. Ze zijn voorzien van een singelband, om de mortierbuis met de hand te kunnen vastpakken tijdens het vuren. Ook zit er een waterpasje en een draag/richtriem bij.

Mortieren
Mortieren