01 november 1998
SFOR-5

Sfor 5 kamer
Sfor 5 kamer
Sfor 5 kamer

17 (NL) Mechbat GFPI

Van eind 1998 tot de zomer van 1999 wordt de kern van de Nederlandse bijdrage aan SFOR opnieuw gevormd door 17 Painfbat GFPI, ditmaal onder leiding van Luitenant-kolonel der Fuseliers A.T. Vermeij. Ook deze eenheid staat bekend als 17 (NL) Mechbat GFPI en ook al haar circa 1100 militairen, inbegrepen enkele honderden Huzaren, Genisten en vele anderen die er tijdelijk deel van uitmaakten, dragen in het operatiegebied met ere het invasiekoord (nu weer omgedoopt tot 'Irenekoord'.).

De post van het tweede peloton van het Bravo-team werd omgedoopt tot 'Kamp Davis', vernoemd naar een oudstrijder van de Irene Brigade, Harry Davis. Deze Nederlanders van Surinaamse afkomst, onthulde vooraf een bord dat bij de ingang van de post komt te hangen.

Nog meer verwijzingen naar traditie: de 'base' van het Charlie-team heet Colijnsplaat. Verwijzend naar het Zeeuwse dorp waar een luitenant van de Irene Brigade sneuvelde in november 1944. Het zou de base geen geluk brengen, want op 10 december verwoest een verschrikkelijke brand het gehele tentenkamp. Een drama voor veel militairen die hierbij al hun persoonlijke eigendommen verliezen.

Charlie-team begin januari de ruimten van een verbindingseenheid van de Kroatische Bosniërs leeg. Dit was een maatregel van Commandant SFOR als reactie op een niet goedgekeurde promotie en benoeming van zeven generaals aan de Kroatische zijde van de federatieve strijdkrachten. De operatie wordt door het bataljon perfect uitgevoerd.

Natuurlijk wordt ook generaal Hemmes 'ingevlogen'. Van 22 tot en met 26 januari bezoekt hij het bataljon en worden er koorden uitgereikt.

Op 24 maart 1999 start de NAVO met de luchtaanvallen op de Federale Republiek Joegoslavië. De spanning loopt hoog op, met name in de sector van het Bravo-team. Hier dreigt namelijk de mobilisatie van troepen in het gebied te worden afgekondigd.

Het blijft rustig in het Nederlandse gebied, maar spannend is het wel! Zeker ook voor het thuisfront.

Weer eindigt deze missie van 17 (NL) Mechbat GFPI in de Brabanthallen, ditmaal op 12 juni 1999.