17 PAINFBAT GFPI

17 PANTSERINFANTERIEBATALJON GARDEREGIMENT FUSELIERS PRINSES IRENE

17 Pantserinfanteriebataljon Garderegiment Fuseliers Prinses Irene (GFPI) is één van de eenheden van de Landmacht Brigade in Oirschot, genaamd 13 Lichte Brigade.

De Fuseliers vormen een bijzonder Infanterieregiment binnen de Koninklijke Landmacht. Een Regiment met Britse wortels die, mede door de Engelandvaarders, teruggaan naar de Tweede Wereldoorlog.

Militairen van 17 Pantserinfanteriebataljon GFPI maken onderdeel uit van één van de drie gevechtseenheden van de Brigade. De Fuseliers zijn gespecialiseerd in het optreden met (pantser)wielvoertuigen; snelle verplaatsingen over een breed gebied.

Er zijn vier compagnieën. De A-, B- en C-Compagnie zijn de zogenaamde pantserinfanteriecompagnieën. Deze bestaan uit twee pantserinfanteriepelotons (Bushmaster), één zware wapen peloton (MB 280 CDI), één snipergroep en een stafpeloton. De vierde compagnie, de D-Compagnie, rijdt voornamelijk met Fenneks en bestaat uit een verkenningspeloton, twee MRAT-pelotons (anti-tank), een mortierpeloton en de bataljonsstaf. Iedere compagnie heeft een eigen compagniesembleem en bijnaam. Alpha Tijgers, Bravo Eagles, Charlie Beren en Delta Springbokken.

Organogram 17 Painfbat GFPI
Organogram 17 Painfbat GFPI

Bataljonslegpenning

17 Painfbat GFPI kent een eigen onderscheiding. In 2009 stelde de  toenmalige bataljonscommandant een ereteken in. Deze is uit te loven aan personen die zich op een bijzondere manier voor het bataljon inzetten. Deze onderscheiding heet de Bataljonslegpenning of de Commanders Coin. Voor een overzicht van de personen die de penning hebben ontvangen, zie menu links.

image description
image description