01 januari 2018
Minusma LRRPTG-4

Opstuivend zand door downforce

Van medio december 2017 tot en met medio mei 2018 leverde ons bataljon het raamwerk voor de vierde rotatie Long Range Recconaissance Patrol Task Group (LRRPTG-4) in Mali (Afrika). 17 Painfbat GFPI leverde dit raamwerk welke bestond uit delen van de Bravo Compagnie, delen van de Delta Compagnie en delen van de Bataljonsstaf. Zij werden ondersteund door verkenners van JISTARC, genisten, explosieven opruiming capaciteit, Information Operations capaciteit, een Command Liaison Team en logistieke elementen.

Eigen troepen

LRRPTG-4 was georganiseerd in een staf en twee samengestelde pelotons die eendaagse en meerdaagse verkenningspatrouilles uitvoerden vanaf de kampen in Gao en Kidal. Deze samengestelde pelotons waren het Zware Wapen Peloton van de Bravo Compagnie en een verkenningspeloton van JISTARC, beide aangevuld met combat support- en combat service support elementen.Tijdens deze patrouilles verzamelden zij informatie  over het menselijk- en fysiek terrein, die op het kamp verwerkt werden tot inlichtingen door de staf LRRPTG-4.

Tekst loopt door onder afbeelding.

VN missie

LRRPTG-4 maakte deel uit van de Multidimensional Integrated Stabilisation Mission in Mali. Hiermee zorgt de VN voor veiligheid en stabiliteit in het land.
De totale Nederlandse bijdrage aan MINUSMA bestond uit inlichtingencapaciteit, staffunctionarissen voor het hoofdkwartier MINUSMA, lange afstand verkenners, een national support element, een contigentscommando en een aantal politiefunctionarissen.
 

Klaar voor de start...

In januari nam Luitenant-Kolonel Gorissen het commando over de Long Range Reconnaissance Patrol Task Group over van zijn voorganger in Mali.
Overste Gorissen toonde, tijdens een korte overdrachtsceremonie op Kamp Castor in Gao, veel vertrouwen in zijn eenheid. "LRRPTG-4 is een team dat vertrouwen heeft in elkaar, een team met passie, dat vindingrijk is en dat het militaire vak verstaat", sprak hij. "Kortweg: een team vol inspiratie. Dat moeten we nu gaan bewijzen. Ik kijk er naar uit onze missie -in samenwerking met onze nationale en internationale partners- uit te voeren."
 

Tekst loopt door onder afbeelding.

Unieke capaciteit

LRRPTG-4 voerde verschillende verkenningsoperaties uit over de grond en via de lucht, danwel de combinatie hiervan. Inzet via de lucht deed de LRRPTG in samenwerking met Duitse helikopters. Door de kwalitatieve en kwantitatieve samenstelling, de wijze van optreden en de diversiteit aan voertuigen van de LRRPTG vormde de LRRPTG een unieke capaciteit voor de Force Commander MINUSMA. De LRRPTG verkreeg veel situationeel awareness en begrip over het gebied. De LRRPTG-4 verzamelde hierdoor belangrijke inlichtingen voor de Force Commander MINUSMA.
In totaal werden er in dagen 173 patrouilles uitgevoerd, waren er 20 dagen zonder patrouilles en zijn er 8 grote meerdaagse verkenningsoperaties gepland, waarvan 7 operaties uitgevoerd. Tevens werden daarnaast doorlopend 3 verkenningsoperaties uitgevoerd (enduring ops).
 

Opstuivend zand door downforce
Opstuivend zand door downforce

Tijd om de stok over te dragen

Halverwege mei vond de Transfer Of Authority (TOA) van de LRRPTG plaats, waarbij Luitenant-kolonel Gorissen het commando overdroeg aan Majoor Teerds. Ofwel: de 'warriors' 17 Painfbat Garderegiment Fuseliers Prinses Irene werden formeel afgelost door de mannen en vrouwen van 13 Infbat Regiment Stoottroepen Prins Bernard. In het bijzijn van onder andere de Force Commander van MINUSMA, overhandigde Overste Gorissen symbolisch een stenen plaquette aan de nieuwe commandant LRRPTG, Majoor Teerds. In zijn speech bedankte Luitenant-kolonel Gorissen zijn warriors: "elke dag hebben jullie je bewezen en waar gemaakt waar LRRPTG 4 voor stond: dynamic Intel Operations amongst the people. We hebben bijgedragen aan een veiligere en stabielere toekomst voor Mali."

Transfer of Authority
Transfer of Authority
Lokale bevolking
Lokale bevolking