01 mei 2003
SFOR-14

SFOR-14

Fuseliers staan weer paraat

Van mei tot en met november 2003 was de missie SFOR 14 voor de Bravo Compagnie van 17 GFPI een feit. Op een aantal soldaten en kaderleden na werd de compagnie toegevoegd aan de Bataljonstaakgroep 11(NL)Mechbat RHvS. Helaas niet als zelfstandige eenheid maar opgedeeld over de eenheden van het tankbataljon. Zo werden het 1e en 2e peloton van de Bravo Compagnie toegevoegd aan het Bravo-Team en het 3e peloton aan het Alfa-Team. Ook werd het SSVeskadron uitgebreid met vele Fuseliers uit het stafpeloton van de Bravo Compagnie. 

image description
SFOR-14
image description
SFOR-14

Ondanks de moeilijke start bleek tijdens SFOR 14 dat van verschillen tussen de mannen van de Bravo cCompagnie eigenlijk geen sprake was. Sterker nog de fuseliers met hun verschillende achtergronden blonken uit door hun inzet, discipline en mentale weerbaarheid. Door de professionele manier waarop de mannen gedurende de uitzending met hun vak bezig bleven, (door middel van speedmarsen, schieten, contactdrills, wapenlessen en oefeningen) waren zij een uitstekend voorbeeld voor het gehele bataljon.

De band met het Regiment stond op elke base hoog in het vaandel. Zowel in NOVI-TRAVNIK als SUJICA hing de vlag van ons Regiment vooraan bij de poort. Daarnaast hadden de mannen boven hun slaapbarakken borden met de namen HARWICH en DOVERCOURT opgehangen zodat ook daar duidelijk werd: De Fuseliers zijn hier aanwezig!

image description
SFOR-14
image description
SFOR-14

Het uitvoeren van de normale dagelijkse patrouilles en wapen inzamelingen nam veel tijd in beslag. Toch hebben de mannen van de Bravo Compagnie ook nog vele andere opdrachten uitgevoerd. Zo werd het bezoek van de paus aan Bosnië beveiligd, werd er een opsporingsoperatie uitgevoerd naar een oorlogsmisdadiger en heeft er twee keer een realistische schietoefening plaats gevonden in Glamoc. Ook werden twee gevechtspelotons met een ondersteunende staf onder leiding van de commandant van de Bravo Compagnie, de Majoor de Boer, ingezet als Rapid Reaction Force in het nevenvak van het Duits-Italiaanse Bataljon. Het derde peloton nam deel aan een grote zoekactie naar wapens in het Engelse deel van de MNB NW. Hierbij werden verschillende geheime wapenopslagplaatsen ontdekt en onder andere zware wapens in beslag genomen.

Op 4 november 2003 eindigde een succesvolle missie SFOR 14 voor de Bravo Compagnie toen het vliegtuig met de laatste rotatie weer arriveerde in Eindhoven.