26 december 2010
ISAF KANDAHAR AIRFIELD
ISAF, Fuseliers op Kandahar Airfield
Na Battlegroup 11 is de missie in Afghanistan, voor het 17e pantserinfanteriebataljon Garderegiment Fuseliers Prinses Irene, nog geen gesloten boek. Zo krijgt het Bataljon de opdracht om vanaf 26 september 2010 het beveiligingsdetachement voor de Air Task Force te leveren.
Dit detachement bestaat uit vijfentwintig personen. De Fuseliers en Korporaals zijn allen vrijwilligers vanuit het Bataljon en de kaderleden worden geleverd door eenheden van de 13e Gemechaniseerde Brigade. Commandant van het detachement wordt Elnt Francis van het 11e Tankbataljon.
De Nederlandse Air Task Force op Kandahar Airfield heeft als taak de ondersteuning van de NATO grondtroepen door het leveren van luchtsteun en door het uitvoeren van verkenningsvluchten.
Deze Task Force bestaat uit vier F-16’s die dagelijks vluchten uitvoeren met daarbij al het operationeel personeel om de diverse operaties mogelijk te maken. Er is een onderhoudsdetachement en een beveiligingsdetachement aanwezig in Kandahar.
Het bewaken en het uitvoeren van toegangscontroles van OPS van de Air Task Force is taak van het beveiligingsdetachement. Net als het bewaken van het munitiecomplex waar de munitie van alle coalitiepartners ligt opgeslagen, het bewaken en het uitvoeren van toegangscontroles tot de vier F-16’s en diverse andere taken op het gebied van de beveiliging van Kandahar Airfield. Al deze taken worden ’24/7’ door het beveiligingsdetachement, afkomstig uit 17 Painfbat GFPI, uitgevoerd.
Ondanks deze op zichzelf niet echt uitdagende taken voor een Fuseliers met Uruzgan-ervaring worden deze met de juiste instelling uitgevoerd. In een situatie waarin de verveling toe zou kunnen slaan en het vliegveld regelmatig bestookt wordt met raketaanvallen (soms wel drie per week), behoudt het detachement een hoge mate van discipline en plichtsbetrachting aan. Door deze professionele instelling van het detachement heeft 17 Painfbat GFPI een zeer hoge bijdrage geleverd in het kader van de beveiliging van de Air Task Force.
De missie van dit detachement eindigt met de medaille uitreiking op 03 maart 2011 in de IJsselhallen te Zwolle.
(Voorlopig?) einde aan de inzet in Afghanistan
In verschillende verbanden zijn eenheden van het 17e Pantserinfanteriebataljon GFPI ingezet in voornamelijk Uruzgan. Het optreden van de Fuseliers in dit ‘heartland’ van de Taliban heeft veelvuldig tot gevechtscontact geleid. Ook maakten de zogenaamde insurgents regelmatig gebruik van IED’s (in de volksmond beter bekent als bermbommen). In tegenstelling tot de meeste andere uitgzonden eenheden hebben de Fuseliers in Uruzgan geen gesneuvelden te betreuren gehad. Helaas moesten een aantal Irenemannen wel (zwaar)gewond vroegtijdig terugkeren naar Nederland. Op 23 oktober 2010 ontvingen zij allemaal de draaginsigne gewonden van toenmalig Commandant der Strijdkrachten, Generaal Peter van Uhm.
Er is goed werk verricht in de provincie. Door de verhoging van de veiligheid waarvoor de Nederlanders samen met andere buitenlandse bondgenoten hebben gezorgd, konden er vele projecten in, het voorheen door geweld verscheurde Afghanistan worden opgezet.
Zo is het lokale bestuur, de politie, het onderwijs en de gezondheidszorg aanmerkelijk versterkt. Ook is de ontwikkeling van het Afghaanse leger met goed resultaat ondersteund.
In de zomer van 2010 eindigt de Nederlandse inzet in Uruzgan. Vanaf zomer 2011 zal opnieuw een Nederlandse missie worden uitgezonden naar Afghanistan. Ditmaal naar de noordelijke provincie Kunduz.