08 juni 1953
Westenbergkazerne Schalkhaar

De Westenbergkazerne in Schalkhaar werd eind jaren dertig gebouwd als schakel in het concept van de grensbataljonskazernes. De kazerne werd vernoemd naar de op 18 maart 1841 overleden Luitenant-generaal Jan Josias Westenberg, die zich onder meer had onderscheiden in de Slag bij Waterloo. De bouw werd voltooid eind 1940, dus tijdens de Duitse bezetting. De kazerne werd gedurende de oorlogsjaren gebruikt voor de opleiding van vrijwilligers bij de politie, onder NSB-leiding.

image description

Na de oorlog wordt de kazerne gebruikt voor diverse bataljons. Op 8 juni 1953 neemt het 411e bataljon Garde Fuseliers Prinses Irene zijn intrek in de Westenbergkazerne.

Het saamhorigheidsgevoel binnen het bataljon wordt heel erg bepaald door de kazerne. Er zijn regelmatig paraatheidsweekenden, de eerste oefeningen duren lang en de kazerne is bovendien maar klein. Bovendien is de mobiliteit van de militairen maar gering. Slechts weinigen kunnen zich in de vijftiger en zestiger jaren een auto veroorloven en die particuliere auto´s mogen bovendien het terrein niet op. De dienstplichtigen zijn verplicht met het openbaar vervoer te reizen. Op feestdagen verblijft de helft van de troep verplicht binnen de kazerne of in ieder geval binnen het Garnizoen Deventer.

Het sociale leven speelt zich daarom voornamelijk af in de messes. Er zijn er vier: een fuselierskantine, een korporaalsmess, een onderofficiersmess en een officiersmess.

Er worden met regelmaat grote feesten georganiseerd, waarvoor zelfs verpleegsters uit de Deventer ziekenhuizen worden uitgenodigd.

De kazerne staat helemaal in het teken van het Garderegiment Fuseliers. Alle bordjes op en aan de gebouwen zijn in oranje-blauw uitgevoerd. Het monument neemt een prominente plaats in op het terrein.

In de loop der jaren vinden er natuurlijk tal van aanpassingen plaats. Eén van de opvallendste is wel de realisering van een nieuwe hoofdingang aan de zijkant van het terrein, ter vervanging van de oude hoofdpoort. Dit wordt noodzakelijk als het bataljon in 1987 overgaat op rupsvoertuigen in plaats van de oude vertrouwde wielvoertuigen.

In 1992 komt, bij de overdracht van de traditie aan 17 Painfbat in Oirschot, een einde aan bijna 40 jaar Fuselierstraditie in de Westenbergkazerne,. Defensie draagt de kazerne over aan Justitie voor gebruik als opvangcentrum voor asielzoekers.