01 mei 1959
13 painfbat GFPI Westenbergkazerne Schalkhaar

In 1959 wordt het 411e bataljon Garde Fuseliers Prinses Irene omgenummerd tot 13 Infanteriebataljon GFPI en ingedeeld bij de 1e Divisie '7 December'. Vanaf 1 november 1960 verandert dit in 13 Pantserinfanteriebataljon.

Vanaf juli 1965 worden alle regimentstaken overgedragen aan 13 Painfbat GFPI, vanwege de opheffing van de vredesregimenten bij de opleidingsdepots. Vaandel en museum verhuizen van Vught naar Schalkhaar.

Het bataljon wordt gevuld met de dienstplichtigen. De Fuseliers oefenen met hun pantserwielvoertuigen YP-408 regelmatig op de grote oefenterreinen Sennelager, Vogelsang en Bergen-Hohne. In 1959 maken de Fuseliers als één van de eerste Nederlandse landmachteenheden gebruik van het Franse oefengebied bij het dorp La Courtine.

In de tweede helft van de jaren tachtig ondergaat het bataljon een belangrijke verandering door de invoering van de pantserrupsvoertuigen YPR-765. Voorbij is dan de tijd dat een compagniescommandant zo de poort kan uitrijden. Nu is een complexe voorbereiding noodzakelijk, omdat de rupsvoertuigen met een dieplader en een trein naar een oefenterrein verplaatst moeten worden.

Het bataljon draagt het 'gevoel' van het Garderegiment Fuseliers Prinses Irene altijd heel actief uit. Een absoluut hoogtepunt hierbij is de viering van het 50-jarig jubileum in augustus 1991. Er wordt zelfs een estafette gelopen van Normandië naar Den Haag.

Begin jaren negentig ondergaan de internationale verhoudingen ingrijpende veranderingen. De omwentelingen in de Oost-Europese landen en de Duitse eenwording maken de kans op een grootschalig Oost-West conflict in Europa minder.

De landmacht reorganiseert en besluit onder meer een luchtmobiele brigade te vormen. Het 13e bataljon zal gaan fungeren als schoolbataljon voor deze brigade.

Omdat alleen een paraat bataljon de traditie van het Garderegiment kan voortzetten, wordt besloten die traditie over te dragen aan een nieuwe eenheid, namelijk 17 Panterinfanteriebataljon in Oirschot, op dat moment behorend tot het Regiment Limburgse Jagers.