Veteraan in de klas: waardevolle les over oorlog, vrede en vrijheid in Hedel

Hedel – Groep 7 en 8 van basisscholen RK De Pollenhof en Jenaplanschool De Lispeltuut kregen op 14 april een indrukwekkende les burgerschap in het kader van Veteraan in de Klas. Op het programma stond geen gewone schooldag, maar een interactieve en persoonlijke ontmoeting met een veteraan, een militair en een historicus. Samen gaven zij invulling aan een les die leerlingen niet snel zullen vergeten.
Burgerschapsles op de basisschool: militair, veteraan en historicus in één klaslokaal
De gastsprekers waren veteraan Joep Beljaars (Veteranen Bommelerwaard), Arie van Driel van het Hedels Historisch Museum, en korporaal der eerste klasse Youri van Hooft van 17 Pantserinfanteriebataljon Garderegiment Fuseliers Prinses Irene. Zij gaven op een toegankelijke manier uitleg over thema’s als oorlog en vrede, vrijheid, de betekenis van veteranen én het belang van herdenken.
Veteraan Joep deelde op eerlijke en beeldende wijze positieve ervaringen van zijn missies in Kosovo en Afghanistan. Zijn verhaal gaf een realistisch inkijkje in het leven van een militair op uitzending en raakte aan de menselijke kant van het vak. De leerlingen hingen aan zijn lippen en kwamen met verrassend doordachte vragen.
Historicus Arie vertelde over de lokale geschiedenis van Hedel tijdens de Tweede Wereldoorlog, met bijzondere aandacht voor de gevechten van de Prinses Irene Brigade. De kinderen herkenden plekken uit zijn verhaal, zoals de dijk en de brug, en deelden spontaan hun eigen observaties en verhalen.
Militair Youri bracht het heden dichtbij. Hij liet onderdelen van zijn uitrusting zien – waaronder een ghilliesuit, CBRN-masker, helm en noodrantsoenen – en gaf uitleg over de taken van een moderne militair binnen de 13 Lichte Brigade. De kinderen mochten alles van dichtbij bekijken, wat zorgde voor grote betrokkenheid en nieuwsgierigheid.
Waarom herdenken belangrijk blijft – ook voor de jeugd
Deze bijzondere les vormde niet alleen een kennismaking met Defensie, veteranen en lokale geschiedenis, maar was ook bedoeld als aanzet tot meer bewustzijn rondom herdenken in Hedel. Door het verleden te koppelen aan plekken in de directe leefomgeving van de leerlingen, werd het thema vrijheid ineens heel tastbaar.
De docenten Yetta Verlouw (De Pollenhof) en Leo Weyman (De Lispeltuut) speelden hierin een belangrijke rol. Dankzij hun voorbereiding, in combinatie met het actuele jeugdnieuws, waren de kinderen opvallend goed op de hoogte van actuele wereldconflicten en het belang van vrede.
Een krachtige verbinding tussen verleden, heden en toekomst
Veteraan in de Klas laat zien hoe waardevol het is om kinderen actief mee te nemen in het verhaal van Defensie, veteranen en vrijheid. Door persoonlijke ervaringen, lokale geschiedenis en militaire beleving samen te brengen, ontstaat er een krachtig leermoment – voor jong én oud.





