Uitreiking rode erekoord Adjudant Joris
Vandaag heeft tijdens een bijzonder appel Adjudant Joris zijn rode erekoord ontvangen van de Regimentscommandant wegens het langdurig structureel uitstekend functioneren.
In zijn functie als Adjudant Operatien heeft hij door zijn loyaliteit, toewijding, vakkennis en coachende rol binnen het bataljon en daarbuiten laten zien dat hij het rode erekoord meer dan verdient.
Niet alleen in zijn huidige functie heeft hierbij de doorslag gegeven, maar ook in alle voorgaande functies heeft Joris uitstekend gefunctioneerd.
Een ieder weet waar hij of zij aan toe is bij Joris. Hij is altijd authentiek en “what you see is what you get”.
Zo las Overste Verhoef ook voor tijdens de uitreiking; ‘Jouw “rode draad” heeft altijd gelegen bij het begeleiden/coachen en spiegelen van alle Fuseliers binnen het bataljon, of dit nu manschappen, onderofficieren of officieren zijn. Personeelszorg staat bij jou dan ook hoog in het vaandel’.
Jarenlang heeft Joris laten zien dat hij die toegewijde onderofficier is, die iedereen in zijn team wilt hebben. Hij is een professioneel pur sang en heeft daarnaast ook nog een “Oranje/Blauw” hart met een zeer groot netwerk. Joris zijn rol binnen het Garderegiment Fuseliers Prinses Irene is niet onopgemerkt gebleven en draagt bij aan deze waardering.
De Regimentscommandant sloot af met de woorden ‘als iemand het rode erekoord verdient, ben jij het wel’.
Joris, van harte gefeliciteerd met deze mooie onderscheiding!
Rode erekoord
Militairen ontvangen het rode erekoord wanneer zij zich onderscheiden door bijzonder gedragingen, bijzondere inspanning, toewijding of loffelijk handelen. Het onderscheidingsteken bestaat uit een ponceaurood koord met gouden nestels en wordt gedragen op de linkerschouder van het Dagelijks Tenue
Historie rode erekoord
Het rode erekoord, is een van oorsprong Frans onderdeel van een uniform en heet daar een Fourragère. In Nederland en ook in andere landen is het een waarderingsonderscheidingsteken, een aanduiding van een functie of een collectieve onderscheiding die aan een vaandel wordt gebonden en door alle militairen van een eenheid wordt gedragen.
De Fourragère werd volgens sommige bronnen ingesteld door Keizer Napoleon I maar is volgens legenden ouder; de Hertog van Alva zou de soldateen van een eenheid die voor de vijand op de vlucht sloeg als waarschuwing een koord om de hals hebben laten dragen. Aan dat koord zouden zij worden gehangen wanneer zij nogmaals op de vlucht sloegen. Een volgende maal waren zij in het gevecht zo dapper dat zij het koord als onderscheiding bleven dragen.