107 Fuseliers beëdigd in Colijnsplaat
Vandaag hebben in de Havelaarstraat, vernoemd naar Luitenant Havelaar, 107 nieuwe Fuseliers de eed of belofte afgelegd. Zij hebben bij de kerk in openbaarheid met hun hand op het Vaandel de eed of belofte uitgesproken. Zij beloofden trouw aan de koning, gehoorzaamheid aan de wetten en onderwerping aan de krijgstucht, met daarbij de hand aan het vaandel. Dit gebeurde ten overstaan van familie, vrienden, collega’s en regimentsgenoten. Ook de burgemeester van Noord-Beveland, Loes Meeuwisse, was bij de ceremonie aanwezig en sprak de aanwezigen toe.
De Fuseliers krijgen hun invasiekoord op 6 juni in Normandie, het is dan 80 jaar geleden dat D-day plaatsvond. Zij zullen daar ook het koord traditiegetrouw nat maken.
Ons Regiment kiest er bewust voor om beëdigingen zichtbaar uit te voeren in een voor het Regiment belangrijke plaats, in dit geval Colijnsplaat. Hiermee geven we invulling aan onze tradities en wordt de band met de gemeente en in het bijzonder met onze oud-strijders bevestigd.
Geschiedenis Colijnsplaat
Het Regiment heeft een bijzonder band met Colijnsplaat, die teruggaat naar november 1944. Op 25 november 1944 weet de Verkenningsafdeling van de Irene Brigade een vijandelijke infiltratiepoging af te slaan en daarmee het Zeeuwse dorp Colijnsplaat van een drama te redden. Bij die actie sneuvelt luitenant Havelaar. Uit dankbaarheid wordt vijf jaar later een monument onthuld, aangebracht op de muur van de Nederlandse Hervormde kerk. In 1952 wordt de straat die langs de kerk en het monument loopt, vernoemd naar de gesneuvelde luitenant: de ‘Havelaarstraat’. Eind december 1982 wordt de helm van luitenant Havelaar door zijn weduwe aangebracht op de muur van de kerk. Colijnsplaat is daarmee een belangrijke plek voor onze oud-strijders die toen voor de vrede vochten, dit draagt bij aan de vorming voor onze nieuwe militairen en hun relaties dat vrijheid niet vrijblijvend is.
Fuseliers, welkom in het warme nest van het 17e pantserinfanterie bataljon!