Uitreiking zilveren medaille Sergeant-majoor Erik

Opspelden zilveren medaille door bataljonscommandant

Sergeant-majoor Erik heeft vandaag een zilveren medaille ontvangen voor 24 jaar langdurige, eerlijke en trouwe dienst bij Defensie.

Op deze frisse maar zonnige winterdag is onder toeziend oog van genodigden, collega’s en familie de medaille opgespeld door Luitenant-kolonel Verhoef.

De uitreiking van de medaille voor langdurige en trouwe dienst is bedoeld om de waarde van deze onderscheiding te benadrukken en om de jubilaris te waarderen voor zijn bijdrage aan Defensie gedurende 24 dienstjaren.

Oorsprong zilveren medaille

De zilveren medaille is een openlijke en zichtbare blijk van waardering voor de langdurige, eerlijke en trouwe dienst voor de onderofficier als vakman, leider en instructeur. De trouwe-dienstmedaille behoort tot de oudste eretekenen van de Nederlandse krijgsmacht. Op 19 februari 1825 stelde koning Willem I de onderscheiding in. Hij noemde het een ereteken 'hetwelk aan alle militairen, beneden den rang van officier, (zou) kunnen worden verleend.' Een onderofficier heeft veel taken en verantwoordelijkheden en werkt in complexe en soms levensgevaarlijke omstandigheden. Hij vormt de verbindende schakel tussen manschappen en officieren en is daarmee de ruggengraat van onze organisatie. Daarvoor is deze medaille een blijk van waardering en respect.


Terugblik loopbaan

Overste Niels begint zijn speech met "daar waar ik meestal wel een eerdere speech heb om mij op weg te helpen, is me dat deze keer niet gelukt. Jouw loopbaan is namelijk uniek. Jij bent dan ook de eerste aan wie we in één jaar tijd de bronzen medaille voor 12 jaar en de zilveren medaille voor 24 jaar is uitgereikt en dan ook. nog eens de landmachtmedaille". Erik start in 1993 als dienstplicht lader op de Leopard 2. In 1995 wordt hij als BBT-er korporaal. Hij wordt dan twee maal uitgezonden naar Bosnië. In 2000 verlaat Erik de dienst, bloedt kruipt echter waar het niet gaan kan en in 2001 besluit hij reservist te worden bij RMC midden. Erik gaat 9 maanden op uitzending naar Bosnië als commandant van een multinationale transporteenheid. Daarna gaat hij in de slag in het bedrijfsleven. In 2019 mist hij in de civiele wereld het teamwork en de samenwerking. Erik besluit om terug te keren naar de landmacht. Hij start dan ook als Sergeant-majoor Werving en Behoud bij ons bataljon. Een functie die hem op het lijf is geschreven bij een eenheid waar hij zijn nieuwe thuis heeft gevonden. De Bataljonscommandant sluit zijn verhaal af met "als je in dit tempo doorzet, dan staan we hier volgend jaar voor de gouden medaille". 

Namens het hele bataljon feliciteren we Sergeant-majoor Erik met dit jubileum.

image description
Zilveren medaille
image description
Bataljonscommandant en Sergeant-majoor Erik
image description
Ceremonie
image description
Speech
image description
Bloemen voor de naasten
image description
Proosten

« GA TERUG NAAR HET OVERZICHT