Urban Springbok deelname 17RECCE

Tekst: Fuselier1 Kolen

In week 15 en 16 zijn wij met het verkenningspeloton als onderdeel van de Delta Compagnie naar Harskamp geweest. Deze twee weken stonden in het teken van het optreden in verstedelijkt gebied (OVG) en de bijbehorende schietmodules.

De maandag begon met het welbekende veiligheidspraatje door de instructiegroep (IG). Dinsdag zijn we begonnen met het OVG trainen, er was gelegenheid om het nieuwe protection vest gedurende de OVG week te testen. Dit is een kleiner vest dan het huidige en deze heeft meer bewegingsvrijheid. Dinsdag en woensdag stonden in het teken van OVG acties op groepsniveau en dinsdag s ’avonds hebben we getraind bij duister met onze nachtzichtmiddelen de mono en bino. Donderdags zijn we begonnen met theorie over de urban observatie post (OP), kort en lang. In de middag hebben wij dit vervolgens in de praktijk uitgevoerd door in een scenario een huis in te nemen en daar een urban OP uit te brengen met zicht op ons doel. Wij hebben de eerste week afgesloten op vrijdag met nog een aantal scenario’s op groepsniveau in een hoog geweldspiraal. Na paasweekend zijn wij dinsdag ochtend weer met de bus vertrokken naar  Harskamp om deze week te gaan OVG schieten. De eerste dag hebben wij de schietbaan Ossenweg gebruikt om de verschillende OVG-modules te schieten met als doel om uiteindelijk woensdags het shoothouse in te gaan. Een leuke ervaring om een keer te doen. Woensdagochtend moesten wij opnieuw eerst naar schietbaan Ossenweg om daar de wapenvaardigheidstest te schieten. Als je deze wapenvaardigheidstest niet haalde deze ochtend mocht je niet deelnemen aan de schietoefeningen in het shoothouse. Iedereen heeft de wapenvaardigheidstest gehaald, dus konden we met zijn allen naar het shoothouse. In het shoothouse hebben wij alle modules kunnen schieten, waarbij er continue werd gewisseld in ploegsamenstelling. Ook Fuseliers draaiden hierbij een beurt als ploeg-commandant. Een leerzame dag, waarbij goede schietresultaten zijn gehaald en veel winst is behaald in het OVG en de keuzes die daarbij moeten worden gemaakt.  

Donderdag was onze laatste dag in Harskamp en deze dag hebben wij in Oostdorp met FX (verfpatronen) geschoten in scenario’s op groepsniveau om zo in uitgebreidere scenario’s onze schietvaardigheden toe te passen . In de namiddag  toen het oord weer opgeleverd was aan IG OVG, zijn wij weer vertrokken naar Oirschot om op vrijdag met de gehele compagnie deel te kunnen nemen aan de Army urban run.

Volo et Valeo!

« GA TERUG NAAR HET OVERZICHT