Update uit Jordanië!

1 NLD FPME (Force Protection Middle East) is het team dat verantwoordelijk is voor de beveiliging van het Belgische luchtmacht detachement in Jordanië. Ze beheren het Nederlandse materieel wat wordt gebruikt door de Belgen. De beveiliging bestaat uit OGRV personeel van vliegbasis Leeuwarden aangevuld met militairen van de Bravo Compagnie van 17 Painfbat Garderegiment Fuseliers Prinses Irene uit Oirschot. Dit is het verhaal van een van de Fuseliers.

‘’28 mei stond de KDC-10 klaar met een enkeltje Jordanië. Na te hebben genoten van onze regimentsdrank konden we traditiegetrouw vertrekken richting het missiegebied. De vlucht was zoals jullie hem allemaal kennen, stewardessen en een prima maaltijd aan boord. Het was dat iedereen camouflagepakken droeg, anders had dit het begin kunnen zijn van een mooie vakantie. Het aanzicht bij het landen was zoals elk woestijnland waar jullie misschien wel eens ooit geweest zijn, droog, somber en veel te warm. 

Zoals het hoort bij de Luchtmacht, was alles prima geregeld. Na een tour over het volledige kamp, kwamen we uiteindelijk aan bij een mooi klein All-in resort. Nadat we zelf aan wat personen gevraagd hadden waar we moesten zijn kwamen we er achter dat de Maslov (eten, drinken en slapen) in de hand was. We konden ons bedje opmaken in een transitietent en aansluitend aanschuiven aan het diner. Ik kan niets anders zeggen dan dat dit ook echt een dikke prima is, ik zal een aantal voorbeelden schetsen:

Ochtend: Verse eieren, Brinta, Pancakes, Wentelteefjes, Yoghurt, verse omelet met groentes etc.
Middag: Hamburger, Verse vis, Pasta’s, Salades, snackjes etc.
Avond: Biefstuk, Zalm, Spaghetti, kip in verschillende vormen etc. Kortom,  Maslov zwaar in de hand.

Na deze eerste dag met heel veel indrukken vonden de meeste hun bed en kon er genoten worden van een prima nachtrust. Het goede nieuws kwam direct de volgende dag, we mochten in de middag onze eigen fabs (slaapplaats) al gaan betrekken. De fabs krijgen op Zoover een dikke 7, ze zijn alleen wat luidruchtig maar daar wordt aan gewerkt.
Nu de basis er stond, kon de focus verlegd worden naar het werk. We werken in drie verschillende shifts, de ochtend, middag en avond. Dit kunnen ook zaken buiten de stad zijn, zoals naar de hoofdstad of naar lokale markten voor inkopen. Dit is een leuke afwisseling van de dagelijkse sleur en we proberen iedereen hier op in te zetten. Afgelopen week zijn we al zo’n 5 keer “de poort uit”? geweest.

Tijdens zaken buiten het kamp maken we gebruik van een betrouwbare lokale chauffeur en afhankelijk van de opdracht gaan er een bepaald aantal leden van de Force Protection mee. Het beveiligen is eigenlijk onze hoofdtaak. Dit alles wordt centraal aangestuurd van uit de OPS waar over het algemeen de groepscommandant zit. Het beveiligen gaat middels camera-beelden en voetpatrouilles.

Buiten het werk om houden we ons met verschillende dingen bezig, vaak heeft sporten de hoogste prioriteit. Ook dit is zeer goed geregeld! De fitness heeft alles wat je nodig hebt en er zijn routes om hard te lopen. Ook staan er fietsen, hebben ze een crossfit area gemaakt en er is zelfs een volleybalveld. Als we klaar zijn met sporten, zitten we vaak te praten met de groepen onderling. De Luchtmacht-collega’s zijn sociaal en dat maakt het samenwerken zeer prettig. Sommige jongens hebben playstations of kijken gezamenlijk een filmpje. Verder is er een recreatietent ontspanning wordt georganiseerd. Bijvoorbeeld een Bingo van Luchtmacht, waar een van ons meteen drie prijzen won. Bedankt Luchtmacht!

We zijn nu over de helft, onze midterm is bereikt. Het werk is nog steeds goed te doen.
We zijn onder andere bezig met simulatietrainingen, zodat we onszelf verbeteren. We simuleren bijvoorbeeld dat er een indringer op het terrein is. Er volgt dan een procedure waarin iedereen zijn taken heeft. Ook hebben we kunnen ondervinden hoe hard zo’n hond van de Luchtmacht kan rennen en bijten. We hebben ook met de Amerikanen en Jordanen scenario’s getraind. De Amerikanen hebben ook hun Force Protection van de Luchtmacht hier zitten, dus we hebben om sommige acties flink kunnen lachen!  De komende maand zal in het teken staan van schieten, we gaan meerdere keren naar de schietbaan om lekker te knallen dus ook die maand komen we ook wel weer door!


In de afgelopen maanden zijn er vooral op sportief gebied leuke dingen georganiseerd, iedere week kun je de mountainbike pakken en met een groep gaan fietsen. Een aantal van ons zijn in het bezit van een 100km shirt, wat inhoud dat je 100 klikken hardgelopen hebt verdeelt over een aantal dagen. Ook worden er lessen gegeven in core stability, spinning, boksen etc. etc.
Ze vermaken ons ook af en toe met een filmavondje of een slechte militaire bingo.
Wat ook de moeite waard is om te vermelden, is de prestatie van een van onze Korporaals. Hij zette tijdens de halve marathon een tijd van net iets meer dan 1,5 uur neer door heuvelachtig terrein en 35 graden!!
Kortom, de Fuseliers houden het nog prima vol hier!’’

« GA TERUG NAAR HET OVERZICHT