Traditionele beëdiging voor 100 nieuw aangestelde militairen!

Nieuwe militairen van 17 Pansterinfanterie Bataljon Garderegiment Fuseliers Prinses Irene werden gisteren traditioneel beëdigd in Hedel.
Na de beëdiging reiken Oud-strijders het invasiekoord uit. Hierbij worden ze door de kinderen van basisschool De Zaaier geholpen.

De ceremonie vindt plaats bij het monument aan de Koningin Wilhelminaweg in Hedel.
Hedel is een Vaandelplaats van het Garderegiment Fuseliers Prinses Irene.
Voor ceremonies als deze komen wij altijd naar een plaats met historische betekenis voor het regiment. Ook hier in Hedel is een stukje geschiedenis van het regiment geschreven. Hier aan de Maas is in april 1945 zwaar gevochten door de mannen van de Irenebrigade, waarbij 12 Brigademannen sneuvelden.

Regimentscommandant Overste Gorissen: ‘’De eed of belofte zal worden afgelegd met de hand aan de vaandelstok van ons regimentsvaandel. Het vaandel is het belangrijkste symbool van onze band met ons koningshuis en onze geschiedenis. Het symboliseert niet alleen de aanwezigheid van onze vorst in ons midden, maar ook die van onze gevallenen. Op grond daarvan verdient het vaandel respect en eerbied van zowel militairen als niet-militairen. Militairen brengen dan ook de groet als een ontplooid vaandel passeert en niet-militairen worden geacht op te staan.’’ …’’U ziet dat de meeste militairen om de linkerschouder het zogenaamde ‘’invasiekoord’’ dragen. Dit koord is van grote waarde voor ons regiment. Het is een eerbetoon aan onze oud-strijders en een teken van trots, verbondenheid en saamhorigheid.’’

Om de herinnering aan de invasie van Normandië in stand te houden, wordt het invasiekoord aansluitend traditiegetrouw ‘nat’ gemaakt: de militairen marcheren naar de nabijgelegen jachthaven en nemen daar een frisse duik om het koord in te zegenen.

« GA TERUG NAAR HET OVERZICHT