Swift Response 2017

Hohenfels

Verschillende pelotons van onze Alpha-, Bravo en Charly Compagnie oefenden in week 40 en 41 in het Duitse Hohenfels. Gedurende de oefening
Swift Response zijn de vier gevechtspelotons in een rol gestapt die de Duitse Fallschirmjagers zouden innemen. Deze Duitse Para's springen normaal uit een vliegtuig. Bij deze oefening waren de Fuseliers uitgerust met de middelzware mitrailleur MAG, zware mitrailleur .50 en een SNIPER groep. Tijdens de eerste week stond alles in het teken van leren werken en plannen met helikopters. Daarvoor heeft de Luchtmobiele Brigade onze eenheden gedurende de oefening moeten "omscholen" om te werken met helikopters.

Uitdaging

Er is in Hohenfels geleerd om te plannen en te werken met helikopters en Air Assault operaties. Daarnaast is er gevochten als Lichte Infanterie naast onze broeders van Luchtmobiel, zowel aanvallend als verdedigend. Het verschil met Luchtmobiel is dat gemotoriseerde eenheden zoals 17 painfbat GFPI werken met (pantser)wielvoertuigen. Kenmerkend aan gemotoriseerd optreden is de snelheid en de afstand die zij kunnen afleggen in een operatiegebied. Met de oefening Swift Response heeft ons Bataljon met succes bijgedragen aan het Luchtmobiel optreden en laten zien dat zij hier ook toe in staat is. Tijdens de oefening is er met de nodige aanwezige expertise deelgenomen aan de Air Manoeuvre Task Force, ofwel AMTF. Door middel van de deelname van de Fuseliers aan de AMTF was er (ondanks het ontbreken Duitse Fallschirmjagers) weer een eenheid van het juiste formaat en kon deze als Taskforce worden ingezet in de multinationale oefening.

In de weken voorafgaade aan oefening Swift Response hebben de eenheden zich intensief voorbereid. Denk hierbij aan het formeren van pelotons, de theorie en het doornemen en beoefenen van taken en procedures als Lichte Infanterie. Daarnaast is de bekwaamheid van het optreden met helikopters getoetst. Deze oefening is dan ook onlosmakelijk verbonden aan een van de actuele speerpunten binnen Defensie, het herstel van de brede inzetbaarheid na jarenlange missie-inzet in Mali en Afghanistan.

image description
Chinook helikopter
image description
Cougar helikopter

« GA TERUG NAAR HET OVERZICHT