Strong Fuselier 2023

Strong Fuselier is een langlopende traditie binnen het bataljon, hierin strijden de groepen om de “Toon de Bresser” Trofee, Toon is een oud RA/BA van het bataljon. Strong Fuselier is in de omgeving van Oirschot uitgevoerd. Binnen het bataljon dient iedereen een professional te zijn op zijn of haar vakgebied. Daarom zijn er voor deze oefening, drie belangrijke groepen vastgesteld. De infanteriegroep (niveau I en II), de pelotonscommandant (Niveau III) en de compagnies- en bataljonsleiding (niveau IV en V).

Niveau I en II

Tijdens deze groepswedstrijd hebben de infanteriegroepen gewerkt aan niveau I en II onderwerpen. Afgelopen week zijn zij getest op materiaal herkenning, wapen vaardigheidstest, communicatiemiddelen, regimentskennis, hun kennis over CBRN (chemisch, biologisch, radiologisch en nucleair) en het optreden op verstedelijkt gebied. Ook hun fysieke inspanning is op de proef gesteld met de hindernisbaan en speedmars.

Daarnaast zijn er ook tactische onderwerpen aanbod gekomen zoals een gewonden drill inclusief brancard race, waarnemen, counter drone, graven van een fase 3 put, navigeren en call for fire. Gedurende de nacht hebben zij zich verplaatst van de ene locatie naar de andere locatie, hierbij hebben zij grote afstanden afgelegd.

Wat opviel afgelopen week? Dat er juist op moeilijke momenten aandacht is voor elkaar, dat de groepscommandanten de leiding pakken op het juiste moment om de opdracht tot een succes te maken. De “can do” mentaliteit en de wil om te winnen stonden tijdens Strong Fuselier centraal. Afgelopen week draait niet alleen om het winnen van de prijzen, er is ook gekeken waar de groep staat en het naar een nog hoger niveau brengen van de groep.

Een intense maar mooie week voor de Fuseliers, waarin ze nader tot elkaar zijn gekomen.

Niveau III

De pelotonscommandanten zijn maandag per fiets vertrokken richting Vught. De Junior Leaders hebben onderweg de Veiligheidsbezetting besproken. Eenmaal aangekomen op de Lunettenkazerne in Vught, kregen zij een bataljonsbevel. Middels ELIAS (een computer ondersteunend middel) hebben zij dit uitgewerkt tot een compagniesplan. Na voorlichtingen over Vuursteun en Genie taken, hebben zij dit geïntegreerd in de plannen die zij hebben geschreven.

Het bevel is gebaseerd op het Nationaal Trainings Centrum in Vught, hier trainen militairen verdediging en ontsmetting bij CBRN-incidenten, dit deden zij in het bovengronds gebouwde metrostation. Op deze manier konden de gemaakte plannen getoetst worden aan de werkelijkheid.

Ook tijdens hun programma zijn er sportmomenten ingepland, waarbij zij flink hebben afgezien.

Wat de junior leaders geleerd hebben afgelopen week? Hoe het bataljon en de compagnies optreden, de integratie van verschillende middelen in hun plannen en de zienswijze van verschillende niveaus.

Niveau IV en V

Ook de compagnies- en bataljonsleiding (Niveau IV en V) is afgelopen week op pad geweest, zij hebben een Battle Field Tour (BFT) gedaan over de Lichte Divisie in de omgeving Alblasserdam en Dordrecht. Maandag zijn zij vanaf Oirschot naar Vuren gefietst, net zoals de Lichte Divisie deze route in mei 1940 heeft afgelegd. Daarnaast hebben zij hun eigen generieke conops (aanvals- en verdedigingsplan) uitgewerkt en deze vergeleken met de plannen van vroeger. Dit zodat er een eenheid van opvatting is binnen het bataljon en als voorbereiding op de niveau V gereedstelling.

Vanmiddag is Strong Fuselier afgesloten met de uitreiking van de “Toon de Bresser” Trofee, waarbij de Regimentscommandant en de RegimentsAdjudant allebei hebben uitgesproken hoe trots ze zijn op het bataljon. De week is afgesloten met een gezamenlijke social.

image description
image description
image description
image description
image description
image description
image description
image description
image description

« GA TERUG NAAR HET OVERZICHT