SOB SOMS IV

Afgelopen twee weken was het bataljon te vinden op Schiet Oefenterrein Bergen (SOB) en Schiet Oefenterrein Munster Süd (SOMS) in Duitsland. Zij hebben daar hard gewerkt om hun skills en drills te verbeteren.

Alfa Compagnie

Na een intensieve periode van training voor de Very High Readings Joint Task Force (VJTF), inzet Operatie Interflex in Engeland en meerdere personele wisselingen binnen de Alfa Tijger Compagnie, stond hun schietserie in het teken van basisretentie in het optreden niveau I t/m II+ (schutter- en groepsniveau). Deze basisretentie was zowel bereden als te voet uitgestegen. Dit hebben zij op verschillende schietbanen in het oefenterrein beoefend. Zowel bij daglicht als bij nacht, waarvoor zij gebruik maakten van nachtzichtmiddelen en lasers.

Bravo compagnie

De Bravo Eagles zitten aan het einde van hun Basis X jaar. De focus gedurende deze periode in Basis X ligt op niveau III, het peletonsniveau. Hiervoor was het van belang dat de Eagles hun pelotons zouden valideren op niveau III. Zij hebben dit ook op meerdere banen geoefend in Bergen. Dat deden ze niet alleen bij het daglicht, maar ook tijdens Night Fire. Daarnaast hebben zij ook nog een Spike schot afgevuurd, waarbij het doel op 2400 meter stond. Alle pelotons zijn tijdens Life Fire Exercises (LFX) gevalideerd op niveau III.

In het weekend hebben de Bravo Eagles in het binnenterrein geoefend met een Field Training Exercise (FTX) om het niveau van de pelotons te meten. Zij oefenden het inrichten van een verdediging op pelotonsniveau. Door middel van het defensief optreden, het uitvoeren van verkenningen en het vertragen van de vijand. De pelotons sloten af met een aanval op de vijand. Tijdens deze FTX zijn zij op niveau III gevalideerd.

Charlie compagnie

De Charlie Beren bereiden zich op dit moment voor op de start van Basis X in januari 2024. De schietserie in Duitsland stond in het teken van niveau I en niveau II uitgestegen, zowel bij dag als bij nacht. Zo leggen zij een juiste basis voor de aanvang van het Basis X jaar. Daarnaast zijn er basisschutters opgeleid op de .50.

Delta compagnie

De Delta Springbokken waren de tweede week van de partij op Truppenübungsplatz Bergen. Tijdens de schietserie hebben zij de getraindheid verhoogd op alle niveaus. Niveau II bereden en het optreden te voet optreden is ook aan bod gekomen, hierbij is de nodige verzwaring toegevoegd. De mortiergroepen van de Delta springbokken hebben op Munster Süd geoefend met mortier stellingen. Met de hele compagnie hebben zij een Niveau IV (compagniesniveau) scenario getraind, hierbij is ook een spike schot afgevuurd op een doel op 2400 meter afstand.

image description
image description
image description
image description
image description
image description
image description
image description
image description
image description
image description
image description
image description
image description
image description

« GA TERUG NAAR HET OVERZICHT