SOB/SOMS van start in Duitsland

Sniper

Afgelopen maandag ging voor ons bataljon Schiet Oefening Bergen (SOB-3) van start. Alle manoeuvre- en vuursteuneenheden van 17 Painfbat GFPI zullen de komende weken in het noorden van Duitsland (grootschalige) schietoefeningen uitvoeren. Alles van pistoolschutter, bedienaar van machinegeweren tot voertuigbemanning oefent in het schieten met hun wapens en wapensystemen.

Naast het beoefenen van de schietvaardigheid oefenen de eenheden ook het geïntegreerd optreden van en de samenwerking tussen de verschillende wapensystemen. Zo wordt duidelijk hoe de militairen bijvoorbeeld in Mali effectief kunnen samenwerken.

Ons 17 Painfbat GFPI is te vinden op Truppenübungsplatz Bergen in Duitsland, met 28.400 hectare het grootste oefenterrein van Europa. Het beschikt over een scala aan schietbanen, werk- en slaapgebouwen en bivakplaatsen voor de militairen. De snipers van onze Charlie compagnie oefenden met het schieten vanuit loopgraven en vanuit een nagebootst dorp. Verdekt opgesteld in de huizen schoten de mannen op targets van zo'n 400 meter afstand. Verder dan deze 400 meter was deze dag niet mogelijk door de mist. 

De andere eenheden van de Charlie compagnie oefenden om een dorp in te nemen. Vanuit het bos werd het dorp tactisch aangevallen en konden alle vijanden verdreven worden. Naderhand werd de oefening gevalueerd en werd er kritisch feedback gegeven.

Volo et Voleo!

 

image description
In front-linie
image description
Flank

« GA TERUG NAAR HET OVERZICHT