Shoothouse

De fuseliers van de Bravo Compagnie (eenheid 4) oefenen in Harskamp hun schietvaardigheden in een zogeheten 'shoothouse'. In deze huizen schieten ze, met scherpe munitie, op verschillende oefendoelen. Deze oefening is de afsluiting van alle OVG (optreden verstedelijkt gebied) schietmodules, waarbij met name gekeken wordt naar de schiettechnische resultaten in een 360º omgeving.

Opbouw

In dit shoothouse leren de fuseliers hoe ze een gebouw binnentreden en het veilig stellen. Er worden verschillende scenario's klaargezet, waardoor ze telkens een andere situatie tegenkomen. Vorige week oefenden ze ook al op de oefentereinen in Harskamp met het geweer Colt en de mitrailleur Minimi. In twee dagen tijd werkten ze naar het einddoel toe. De oefening bouwt langzaam op. De eerste paar keren gaan er twee fuseliers het gebouw in en staan er alleen schietschijven die de vijand voorstellen. Deze aantallen worden bij elke run opgevoerd, waardoor ze aan het einde van de dag met acht man naar binnen konden. Schijven die vijand en burgers uitbeelden, zijn in ronde twee gemengd. Dit zorgt ervoor dat het reactievermogen van de fuselier getriggerd wordt.

Tekst loopt door onder afbeelding.

Het gebouw binnentreden
Het gebouw binnentreden

Arbeidsomstandigheden

Daarnaast was er een team van het Coördinatiecentrum Expertise Arbiedsomstandigheden Gezondheid (CEAG) aanwezig. Zoals de naam al verklapt, zorgen zij voor goede arbeidsomstandigheden, onder andere op de schietbanen. De baancomandanten en enkele fuseliers droegen meters, die gedurende de hele oefening de hoeveelheid zuurstof bijhielden en conteroleerden of de dampen goed weg konden. Op basis van deze resultaten geeft de CEAG in de toekomst adviezen over mogelijke aanpassingen.

Meet apparatuur van het CEAG
Meet apparatuur van het CEAG

« GA TERUG NAAR HET OVERZICHT