Preview rubriek 'van de voorzitter Stichting Brigade en Garde' Vaandeldrager 138

stichting_BenG

Van de Stichting Brigade en Garde


Tekst: Arie Vermeij, Brigade-generaal der Fuseliers b.d. voorzitter Stichting Brigade en Garde

Van de voorzitter

GFPI bestaat 80 jaar

Net na het uitkomen van onze vorige editie vierden we op 27 augustus, door COVID-19 op beperkte wijze, dat 80 jaar geleden de Koninklijke Nederlandse Brigade Prinses Irene en ook ons Regiment werden opgericht. Op 27 augustus was er alleen een herdenking met vertegenwoordigers van alle geledingen en het parate deel van het Regiment in Oirschot. We waren dankbaar dat er nog drie oud-strijders van het eerste uur bij aanwezig konden zijn: Frans van der Meeren, Max Wolf en Karel de Zwart.

Helaas liet de gezondheid van onze 98-jarige Generaal-majoor b.d. Rudi Hemmes het niet meer toe om erbij aanwezig te zijn. Gelukkig lukte het hem wel een mooie bijdrage te leveren aan de digitale viering op 28 augustus.

Ook waren we blij dat onze Fuselier M. met PTSS met zijn prachtige hulphond aanwezig kon zijn. Uit de vrolijkheid van baasje en hond konden wij nu al aflezen dat we de succesvolle crowdfunding zeker niet voor niets hadden uitgevoerd. Inmiddels zijn ze samen begonnen aan de training.

Op 28 augustus genoten we van de digitale viering d.m.v. een geweldige livestream met mooie bijdragen van onze oud-strijders en Prinses Irene en een speciaal Calvados-moment, waarbij we samen een toost uit hebben gebracht op ons Regiment! Voor deze toost heeft u een flesje in Limburg geproduceerde, Méthode Calvados onder de naam FUSELIER ontvangen. In samenwerking met Mwórveld Distillery maakt Wijngoed Raar Saint Remi een appelcider van meer dan 18 appelrassen uit Limburgse hoogstamboomgaarden. Deze cider wordt vervolgens gedistilleerd tot Méthode Calvados en minimaal 8 maanden gerijpt op nieuwe eiken vaten. Deze smakelijke en zachte Calvados is vorig jaar door de leiding van het Regiment geproefd en goedgekeurd als de lijfdrank voor ons Regiment.

Voor de productie van de livestream bedanken we uiteraard alle deelnemers die zich hebben laten filmen, maar vooral de organisatie ervan door Janieke Mussche, Kapitein Linda van Beek en de overall organisator van de viering Luitenant-kolonel b.d. Henk Laurens.

Film Slag om de Schelde

Het is jullie vast niet ontgaan dat deze zomer de Nederlandse productie “Slag om de Schelde” in première ging. Waarom noem ik die film in deze rubriek? Omdat de film gaat over de belangrijke gevechten in Zeeland winter 1944/1945 om hierdoor de haven van Antwerpen door de Geallieerden in gebruik te laten nemen, waar ook de Prinses Irene Brigade aan mee deed. Het was alleen wel een beetje jammer dat er nauwelijks aandacht voor de Prinses Irene Brigade zelf was in de film. Maar toch een film die het waard is om te bekijken. Het Algemeen Dagblad besteedde er wel uitgebreid aandacht aan met een hele positieve pagina inclusief een mooi interview en foto van onze oud-strijder Frans van der Meeren.

Klimaatgezant

Onze beschermheer Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Jaime is door onze regering aangesteld als Klimaatgezant voor Nederland. Wij feliciteren hem met deze geweldige belangrijke uitdaging en wensen hem veel succes!

Kameraadschap

Dit is hetgeen we missen tijdens de coronacrisis; niet even bijpraten op een reünie of borrel.

Maar gelukkig kunnen er na bijna twee jaar weer wat activiteiten worden georganiseerd, zoals het heel gezellige VVOGFPI-diner (de verenigingsmaaltijd) op 14 oktober. Tijdens het diner memoreerden we wel dat het diner voor het eerst plaatsvond zonder oud-strijders van de Prinses Irene Brigade, omdat de gezondheidstoestand van Generaal-majoor b.d. Rudi Hemmes zijn aanwezigheid niet meer toeliet. En dat deed pijn!

Ook vond de zeer geslaagde 30e reünie van de Vrienden van de voormalige Westenbergkazerne plaats op 29 oktober. Het zou fijn zijn als er ook weer Regimentsborrels kunnen worden georganiseerd (met QR-code). Als perfect voorbeeld kan hiervoor de FLO-receptie van Luitenant-kolonel der Fuseliers b.d. Jos Geelen worden genomen, dat was één groot feest van kameraadschap en saamhorigheid.

Gouden Fuseliersspelden

Een hoogtepunt bij het VVOGFPI diner was de uitreiking door voorzitter VVOGFPI Generaal-majoor der Fuseliers b.d. Hans van der Louw van de Gouden Fuseliersspeld aan Luitenant-kolonel der Fuseliers b.d. Henrie Doreleijers, Majoor der Fuseliers Helga Meindertsma, Regimentsvrijwilliger Melanie Schuurmans en later, bij hem thuis, ook aan Kolonel der Fuseliers b.d. Luc Vermeulen. Alle vier zeer verdiend en van harte gefeliciteerd!


Bestuursvergaderingen weer fysiek

Ook wij als Stichtingsbestuur vinden het weer heerlijk om fysiek en dus live met een kop koffie met elkaar te mogen vergaderen. Zoom, Teams, Skype en andere digitale mogelijkheden waren gedurende de Coronacrisis uiteraard een nuttig middel om door te gaan, maar het blijft behelpen. Ook wij misten de kameraadschap!

Kerst en Jaarwisseling

Tijdens de afronding van deze rubriek realiseerde ik mij dat als deze Vaandeldrager bij jullie op de deurmat valt, het al weer bijna Kerst is en dat we het jaar 2021 dan al weer achter ons gaan laten. Alle actief dienende kameraden wensen we wat rust toe en tijd voor het gezin en reflectie, want we weten hoe druk het momenteel is om alle opdrachten uit te kunnen voeren. Iedereen wensen we Fijne Kerstdagen en een mooie jaarwisseling toe en de allerbeste wensen voor 2022. Vergeet daarbij niet onze oudere veteranen en oud-strijders een kaartje of een ander teken van kameraadschap en medeleven te sturen.

« GA TERUG NAAR HET OVERZICHT