Rode koord uitgereikt aan Majoor Rick

Maandag 4 december heeft tijdens een bijzonder appel Majoor Rick zijn rode erekoord ontvangen van de Brigadecommandant omdat hij zich in zijn vorige functie als Chief Current Operations bij de G3 van @13lichtebrigade in gedrag en plichtsbetrachting heeft onderscheiden.

Zijn nimmer aflatende intrinsieke toewijding aan de eenheid en de organisatie strekken eenieder tot voorbeeld. Dit wordt nog eens versterkt door zijn mensgerichte benadering. Hij stimuleert collega’s om het beste uit zichzelf te halen. Kenmerkend voor Rick zijn zijn integriteit, reflectief vermogen, fysieke kracht en mentale weerbaarheid. Hierdoor is hij al een groot aantal jaren, in verschillende functies, een drijvende, positieve kracht binnen 13 Lichte Brigade.

Rick, van harte gefeliciteerd met deze mooie onderscheiding!

Rode erekoord

Militairen ontvangen het rode erekoord wanneer zij zich onderscheiden door bijzonder gedragingen, bijzondere inspanning, toewijding of loffelijk handelen. Het onderscheidingsteken bestaat uit een ponceaurood koord met gouden nestels en wordt gedragen op de linkerschouder van het Dagelijks Tenue.

Historie Rode erekoord

Het rode erekoord, is een van oorsprong Frans onderdeel van een uniform en heet daar een Fourragére. In Nederland en ook in andere landen is het een waarderingsonderscheidingsteken, een aanduiding van een functie of een collectieve onderscheiding die aan een vaandel wordt gebonden en door alle militairen van een eenheid wordt gedragen.

De Fourragére werd volgens sommige bronnen ingesteld door Keizer Napoleon I maar is volgens legenden ouder; de Hertog van Alva zou de soldaten van een eenheid die voor de vijand op de vlucht sloeg als waarschuwing een koord om de hals hebben laten dragen. Aan dat koord zouden zij worden gehangen wanneer zij nogmaals op de vlucht sloegen. Een volgende maal waren zij in het gevecht zo dapper dat zij het koord als onderscheiding bleven dragen.

image description
image description
image description

« GA TERUG NAAR HET OVERZICHT