Boegbeeld en Engelandvaarder Rudi Hemmes overleden

Rudi Hemmes - 2019

Gisteren (13 november 2022) bereikte ons het verdrietige bericht dat Generaal-majoor Rudi Hemmes op 99-jarige leeftijd in zijn woonplaats Den Haag is overleden. Hemmes was een van de laatst nog levende Engelandvaarders.

Rudi was hét boegbeeld voor het Regiment. Hij heeft zich ingezet voor veteranen, jong en oud, hij was vaste Koord-uitreiker en was verweven in alle verenigingen van het Regiment.

Het overlijden van Rudi is dan ook een groot verlies, dat in alle generaties gevoeld zal worden. We herinneren “onze” Rudi als iemand met hart voor het Regiment.

Namens het Regiment wensen wij familie, vrienden en eenieder die Rudi een warm hart toedroeg heel veel sterkte toe met dit grote verlies.

Koorduitreiking 2019
Koorduitreiking 2019

Geschiedenis

Rudi is pas zestien als de Tweede Wereldoorlog begint. Samen met een buurjongen uit Den Haag besluit hij in mei 1943 naar Engeland te vertrekken, waar ze na vele omzwervingen in februari '44 aankomen.

Daar sluit hij zich aan bij de Prinses Irene Brigade. Op 8 augustus 1944 landt hij samen met 1100 Irenemannen op de stranden van Arromanches in Normandië. Hemmes vecht tot eind 1944 met de Brigade in Zeeland. Hij is dan tolk voor de Engelse commando’s en wordt teruggestuurd naar Engeland voor de officiersopleiding.

Na de oorlog is Hemmes Commandant bij de Luchtmacht in Schaarsbergen en wordt uiteindelijk Generaal-majoor. Hij was een van de laatst nog levende Engelandvaarders die de bevrijding van West-Europa heeft meegemaakt. Hij hechtte waarde aan dat we blijven herdenken en dat de verhalen worden doorgegeven. In dat licht was hij onder andere voorzitter van de Stichting Genootschap Engelandvaarders, de Stichting Samenwerkend verzet en de Vereniging van Oud Strijders Koninklijke Nederlandse Brigade Prinses Irene.

Bericht Koninklijk huis
Bericht Koninklijk huis

« GA TERUG NAAR HET OVERZICHT