Markante onderofficier Karel Zwart overleden

Karel Zwart

Gisteren (23 maart 2023) bereikte ons het verdrietige bericht dat Adjudant Karel Zwart op 97-jarige leeftijd is overleden. Hij was een van de laatst levenden Prinses Irene Brigade mannen.

Karel was een markante onderofficier van het Regiment, hij was overal bij betrokken, was vaste koorduitreiker en was bij iedere reünie. Dat vond hij fantastisch, de koorden reikte hij uit met trots.

Karel was ook erelid van de Regiments OnderOfficiers Vereniging (ROOV). In 2019 trad Karel in het bijzijn van vele onderofficieren op het strand van Arromanches-les-Bains toe als erelid. Zij omschrijven Karel als een echte troepenman in hart en nieren. En waren dan ook bijzonder trots op het feit dat hij als oudste onderofficier was toegetreden tot het selecte gezelschap van ereleden.

Wij van het Regiment wensen familie, vrienden en eenieder die Karel dierbaar was heel veel sterkte met dit grote verlies.

Ook van Karel zullen we met gepaste eer afscheid nemen, details volgen later.

image description
Karel Zwart in gesprek met pers
image description
Koorduitreiking Normandie

Geschiedenis

Als oud-strijder van de Koninklijke Nederlandse Brigade Prinses Irene is Karel één van de pijlers onder onze Regimentsgeschiedenis.

Het is november 1944 als Karel besluit zich aan te melden bij het leger. Na een zwarte training van ongeveer 6 weken in Bergen op Zoom, werd bij de poort ‘Doe je best voor het Vaderland’ tegen hem gezegd. Vanaf dat moment is hij gereed om ingezet te worden voor de bevrijding van Nederland. Hij was net 18 jaar en belandde in Hedel al snel in zware gevechten. Een paar dagen later werd de capitulatie in Wageningen ondertekend. Karel stond daarbij op 100 meter afstand. Hij was opgelucht en blij, maar verdrietig om zijn maten die vlak voor de bevrijding waren omgekomen. Als bevrijders trokken ze via Utrecht en Leiden, zijn geboortestad, Den Haag binnen. Na een hele lange strijd zag hij zijn familie weer.

Na twee jaar vertrok hij vrijwillig naar Nederlands-Indië. Hij maakte als infanterist veel acties mee in de voorste linie. Regelmatig lagen zij onder vuur. De oorlogen hebben Karel gehard, hij leefde in continue spanning. Na ruim drie jaar gediend te hebben in voormalig Nederlands-Indië keerde Karel terug naar Nederland.

« GA TERUG NAAR HET OVERZICHT