Noble Jump 2023

De NAVO trainde afgelopen weken een deel van haar flitsmacht, de Very High Readiness Joint Task Force (VJTF). Dit is de snelle voorhoede van de interventiemacht NATO Response Force. Aan de training die zich afspeelt onder de noemer Noble Jump doen 2.200 militairen mee. Onder hen zo’n 650 uit Nederland. Het Italiaanse eiland Sardinië is het decor van de oefening.

Nederland is sterk vertegenwoordigd in een multinationale VJTF-brigade. Die valt onder de landcomponent van de NATO Response Force. De eenheden die nu deel uitmaken van de VJTF toonden het afgelopen jaar aan dat ze met zeer korte reactietijd zijn in te zetten. Ook in Noble Jump laten ze diverse facetten van hun slagvaardigheid zien.

Het hoofdkwartier van 1 German/Netherlands Corps, dat dit jaar het commando voert over de NRF, brengt tijdens de oefening een ‘initial command element’ uit. Dat is een vooruitgeschoven commandopost ter plekke. Die stuurt de gevechtsbrigade aan waaraan Nederland pantserinfanterietroepen levert, aangevuld met onder anderen militairen van de genie en medisch personeel. Ook een Duits-Nederlandse eenheid van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando doet mee aan Noble Jump.

Logistieke operatie

Een zogeheten National Support Element (NSE) zorgt voor ondersteuning van de Nederlandse eenheden. Om het materieel op de juiste locaties te krijgen bijvoorbeeld. Plaatsvervangend commandant NSE kapitein Maxime: “Zo’n grote logistieke operatie is echt een uitdaging en vereist flexibiliteit van alle partijen. In de Sardijnse hoofdstad Cagliari is het schip met materieel inmiddels gelost. De eerste voertuigen zijn aangekomen op de plek van bestemming.

Demonstratie dag

Een kakofonie aan explosies, schoten, grommende motoren en piepende rupsbanden. Vrijdag 12 mei toonde de VJTF-gevechtsbrigade van de NAVO op het Italiaanse Sardinië hoeveel vuurkracht deze snel inzetbare flitsmacht op de mat kan brengen. De demonstratie was het slotakkoord van de oefening Noble Jump waar 2.200 militairen aan deelnamen, onder wie zo’n 650 Nederlanders.

Samen met Stingergroepen van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) heeft het bataljon een belangrijk aandeel in de Very High Readiness Joint Taskforce.

De VJTF is de snelle reactiemacht van de NATO Response Forces (NRF). Die gaat tijdens een crisis als eerste het gevecht aan, waarna er snel versterkingen worden aangevoerd.

De NAVO is in staat een complete troepenmacht snel te verplaatsen en gevechtsklaar te hebben. Om dat te laten zien aan bondgenoten en potentiële tegenstanders, was een ander doel van Noble Jump. Daarnaast was het een mooie kans voor de 9 landen die nu deel uitmaken van de VJTF om samen te oefenen.

« GA TERUG NAAR HET OVERZICHT