MOUNT13 NAAR DE TOP

MOUNT13

In alle vroegte op zondag 10 september 2017 vertrokken 19 mannen en vrouwen van 13 Lichte Brigade vanaf de kazerne in Oirschot richting Zuid-Frankrijk om daar vijf dagen lang de weg naar de top te beklimmen. Na aankomst in een prachtig residence was er een korte briefing waarin het verloop van de week werd besproken. Een fysieke en mentale beproeving, maar met een goed doel en een uniek uitzicht waarbij ze stil stonden bij onze collega's die dit niet meer kunnen doen omdat ze het hoogste offer hebben gegeven tijdens hun werk.

image description
IJsklimmen
image description
Touwlopen
image description
Gletsjerspleten

De weg naar de top

Na het uitreiken van hun materiaal begonnen de mannen en vrouwen aan het klettersteigen, ofwel klimmen. Dit was het begin van een reis waarbij rijke ervaringen werden opgedaan. Tijdens de beklimming van de berg Dôme de Neige, een vierduizender in de ??crins, werd geleerd om in touwgroep te lopen op ijs. In aanloop naar de top was er een hut om te acclimatiseren. De hoogte kon namelijk zorgen voor hoogteziekte. Dit treedt op als een persoon zich te snel naar grote hoogtes verplaatst. Diezelfde nacht gingen ze om 03.00 uur weer van start om de top te bereiken. Deze tocht duurde 11,5 uur en was zowel mentaal als fysiek erg zwaar.

Donderdag liepen ze gezamelijk naar beneden, waarna er een afsluitend diner plaatsvond en de mannen en vrouwen de volgende ochtend weer richting huis vertrokken.

image description
Bergen
image description
Klimmen

Stichting Mount13

Stichting Mount13 is een organisatie die zich inzet voor kinderen en moeders van gesneuvelde militairen tijdens de meest recente missies waarbij zij geld inzamelen. Het is de bedoeling dat de militairen zich laten sponsoren voor hun fysieke uitdaging, zodat de nabestaanden een onbezorgd weekend kunnen hebben. Dit bereikt men door middel van een Alpine-tocht waarbij actief dienende militairen deelnemen aan het beklimmen van de top.

 

Met onderstaand link kunt u een (veilige) kleine bijdrage leveren van 2,50 aan de stichting Mount13 om de nabestaanden een onbezorgd weekend te bezorgen!

https://tikkie.me/pay/j0vf7l0jgm7alu64gmbj

Bekijk hierboven het filmpje van de weg die ze hebben bewandeld om de top te bereiken!

13 Lichte Brigade
13 Lichte Brigade

« GA TERUG NAAR HET OVERZICHT