Mortieren trainen in Zweden

Begin april namen de mortiergroepen en Forward Observers deel aan oefening ‘Ultimate Dragon 2018’ in Trängslet te Zweden. Aanvankelijk zouden we met de 81mm mortieren schieten, maar door een langdurig schietverbod mocht dit helaas niet doorgaan. Hierdoor moesten we schakelen tussen een Life Fire Exercise en een Field Training Exercise.

Deployment

Op 3 april stonden de Mikey’s klaar op Eindhoven Airport om aan hun oefening te beginnen. Na het deployment, startte het eerste blok van vijf dagen. De weersomstandigheden zorgde voor voldoende uitdagingen. Zo was het bijna onmogelijk te oefenen buiten de wegen. Op sommige plaatsen lag er een meter sneeuw. De gladde wegen en de sneeuwwallen in de berm maakten het er ook niet makkelijker op. Het werken met de mortierstukken kreeg een nieuwe geheel nieuwe wending. Het mortier moet namelijk op een stevige ondergrond staan, om te voorkomen dat de grondplaat wegschiet, daarom moest er ruim een meter sneeuw geruimd worden om het stuk in stelling te brengen.
Er werd getraind op de ‘Quick Action’, waarbij er tijdens een verplaatsing een vuuraanvraag binnenkomt en de mortiergroep zo snel mogelijk moet vuren. De 6400 meter stelling kwam aan bod, waarbij er in alle richtingen vuur kon worden uitgebracht. Het eerste blok werd afgesloten met een crosstraining, waarbij iedereen wegwijs werd gemaakt met de ‘Call For Fire’, de vuuraanvraag in het Engels en de procedure met de Forward Observer.

 

Ontspanning

Behalve mortierwerk was er ook tijd voor andere activiteiten. De chauffeurs hebben deelgenomen aan een ‘Artic Driving Training’, die verzorgd werd door rij-instructeurs van het Korps Mariniers. Er werd tijd besteed aan afstandschatten, wat door de sneeuwval sterk bemoeilijkt werd. Na het onderhoudsprogramma was er de mogelijkheid om met de sport te gaan langlaufen of wak-skiën.

In het tweede blok werd door middel van ‘training on the job’ kennisgemaakt met Stuksveiligheid Mortieren, de veiligheidsfunctionaris bij het mortierschieten. Niveau drie werd getraind door zorg van het Joint Fire Support dat een scenariotraining verzorgde.  Verder is de Observation Post van de Forward Observers bezocht. Door de slechte begaanbaarheid van het terrein hadden zij een alternatief vervoersmiddel voor geneeskundige afvoer nodig, namelijk een sneeuwscooter. Uiteraard kon iedereen hier dan ook een offroad rit mee maken. Na een overnachting in een berghut en een spectaculair uitwerkingsvuur, afgegeven door alle Pantserhouwitzers, was de oefening alweer voorbij. We sloten de oefening af met een barbecue.

 

Uitdagende omstandigheden

Ondanks de beperkingen van het terrein en het schietverbod hebben de mortiergroepen er alles aan gedaan om een effectieve oefening te creëren. We kijken dan ook terug op een leerzame oefening in uitdagende omstandigheden, waarbij hard werken en hard ontspannen in perfecte harmonie waren.

Nu de mortiergroepen weer terug zijn in Oirschot, ligt de focus op de komende
Fennek-bivakken en de Brigade richtwedstrijd, die op 11 juni. Daar zal ook een static show zijn, waarbij uitleg gegeven word over ons werk. Daarnaast vindt er op 9 augustus een voorlichting plaats.Tekst: Korporaal de Kaper

« GA TERUG NAAR HET OVERZICHT