Kou trotseren in Marnewaard

Alpha Compagnie

Ondanks de zware weersomstandigheden in Marnewaard oefenden verschillende compagnieën van 17 Painfbat GFPI het optreden in verstedelijkt gebied. De Alpha Compagnie moest een gebouw innemen waar de oefenvijand zich verscholen hield. Op het moment dat iedereen zich op locatie verzameld had, kon de actie beginnen.

Plannen & organiseren

Verdekt opgesteld zaten de militairen op hun knieën te wachten todat ze voorwaarts mochten treden. Belangrijke aspecten waren het plannen en organiseren. De oefening kwam hier enigszins langzaam op gang. In de evaluatie direct na de oefening was er tijd om verbeterpunten in kaart te brengen. 

Werken in het donker

Tijdens een met sterren verlichte avond trok Charlie Compagnie er op uit. In het donker arriveerden ze met Bushmasters en Boxers op het oefenterrein. Op weg naar het in te nemen aanvalsdoel moesten ze een hindernis doorbreken om vervolgens het gebouw binnen te dringen. Voor velen was het de eerste keer dat ze optraden met nachtzichtmiddelen. 

Tekst loopt door onder afbeelding.

Werken met nachtvisie
Werken met nachtvisie

Optreden als vijand

De Bravo Compagnie trad op zonder kaderleden. Zij voerden de oefening uit onder leiding van korporaals. ''Na deze dagen is gebleken dat de mannen prima zonder kaderleden voorwaarts kunnen gaan. Je merkt dat het een ervaren club is en dat het heel goed gaat'', vertelt Sergeant-majoor Bakkes over de compagnie. Vanaf zondag trekken zij weer het oefengebied in, waar ze optreden als oefenvijand van de Charlie Compagnie. 

Positie ingenomen
Positie ingenomen
Wachten op orders
Wachten op orders

« GA TERUG NAAR HET OVERZICHT