Van scherpschutter tot coronatester: 'Mooi dat ik zo mijn land kan dienen'

Bron: RTL Nieuws

De 24-jarige scherpschutter David verruilt de komende weken zijn geweer voor een wattenstaaf. De korporaal staat klaar om mee te draaien in één van de nieuwe XL-teststraten. "Ik zie het als een eer dat ik op deze manier mijn land kan helpen."

De 24-jarige korporaal is eigenlijk opgeleid om de menselijke vijand op grote afstand uit te schakelen. "Ik zit bij een snipergroep van Defensie", zegt David (vanwege privacy wil hij alleen met zijn voornaam worden genoemd). 

Het is een vaardigheid die een kleine groep militairen in ons land machtig is. Toch gaat David de komende weken een bijdrage leveren aan een heel andere strijd: de scherpschutter gaat helpen het coronavirus te verslaan.

Training wattenstaaf

De korporaal is klaargestoomd om in een grote XL-testlocatie, waarvan er de komende tijd twintig uit de grond worden gestampt, aan de slag te gaan. "Elk moment kan ik opgeroepen worden. Ik hoor dan ook welke teststraat het gaat worden."

David heeft afgelopen week een dag training gehad van de GGD in Hilversum. "Ik heb geleerd hoe ik iemand via in een wattenstaaf in de neus test. Heel moeilijk is het niet. Het is wel een nauwkeurig klusje dat je even moet weten."

David is één van de duizend militairen die de komende weken de nieuwe, grote teststraten gaan bemannen. Zonder hun inzet kunnen al die teststraten niet draaien. In een XL-teststraat kunnen tussen de 3.000 en 12.000 testen per dag worden afgenomen. 

Twee minuten per test

Militairen zijn verantwoordelijk voor de logistiek en gaan ook zelf testen afnemen. Zoals David. "Ik doe er ongeveer twee minuten over om een test af te nemen. Dus ik kan heel wat mensen op een dag helpen." 

Andere koek dan hij gewend is. "Vorig jaar zat ik nog in Litouwen voor een missie", vertelt de korporaal. Werken bij Defensie was altijd al zijn grote jongensdroom. "Tijdens mijn opleiding ontwikkelde ik de passie voor het sluipschuttersvak. Ik zit nu in een groep van zo'n 12 mannen en ben verantwoordelijk voor communicatie." 

'Corona is onze crisis'

Hij werd gevraagd tijdelijk zijn bijdrage te leveren in één van de testlocaties. "Ik wilde het meteen doen." Overigens is er wel één overeenkomst. "Militairen ondersteunen hun land tijdens een crisis. Corona is nu onze crisis. Ik wil mijn land dienen en vind het bijzonder dat ik op deze manier iets kan doen."

Hoe lang hij coronatester zal zijn, weet David nog niet. De militairen gaan ook andere mensen opleiden, zodat ze daarna weer verder kunnen met hun werk bij defensie. Uitzendbureau Randstad gaat de volgende lichting mensen leveren.

Skills en drills

Wat de scherpschutter anders had gedaan? "Mijn skills en drills bijhouden. Dat doe ik onder meer op de basis in Oirschot. Vanwege corona kunnen we nu minder weg. Ik train ook digitaal thuis."

Dat hij even een paar weken iets anders doet, vindt hij leuk. "Ik leer er ongetwijfeld weer van. Ik kan niet wachten om aan de slag te gaan."« GA TERUG NAAR HET OVERZICHT