In memoriam Burton Sanders

Op 23 oktober bereikte ons het verdrietige bericht dat oud-strijder Burton Sanders op 95-jarige leeftijd is overleden. 

Burton werd op 1 maart 1925 geboren in Amsterdam. Hij groeide op in een welgesteld Joods gezin dat bestond uit een Amerikaanse moeder, Nederlandse vader en een jonger broertje.Omdat zijn moeder de Amerikaanse nationaliteit had vertrok het gezin in maart 1941 vanuit het bezette Nederland naar Amerika. Burton typeerde zich door zijn idealisme en meldde zich dan ook direct na zijn 18e verjaardag aan bij het Nederlandse Rekruteringsbureau in New York. 

Vanuit New York vertrok Burton in 1943 naar Engeland om als vrijwilliger bij de Prinses Irene Brigade te dienen. Hier werd hij ingedeeld bij de Brigade Signals. Op 6 juni hoorde Burton via de radio over Operatie Overlord in Normandië. Korte tijd later werd de brigade ingescheept voor de overtocht over het Kanaal en gingen ze aan land op Sword Beach, de meest oost gelegen sector van het invasiegebied. Na deelname aan de gevechten in Normandië vocht Burton mee in de geallieerde gevechten om de rest van Europa te bevrijden. Via Noord-Frankrijk, België en het zuiden van Nederland bereikte de Prinses Irene Brigade op 8 mei 1945 Den Haag. 

In Den Haag ging Burton op zoek naar zijn familie: ‘Daags na de bevrijding ben ik vanuit Rotterdam naar een nicht en haar niet-Joodse man in Schiedam gefietst. Van hem hoorde ik dat mijn oom, mijn tante en haar man en mijn twee neven in Amsterdam nog in leven waren. Ze hadden ondergedoken gezeten. Alle verdere familie was weg. Ik ging, helaas tevergeefs, ook nog op zoek naar ons in 1941 achtergelaten huisraad.”

Midden augustus 1945 werd Burton afgemonsterd naar New York. Na de oorlog haalde hij zijn ‘Bachelor of Chemical Engineering’ en werd als beroepsingenieur geregistreerd. In de jaren die volgden keerde hij terug naar Nederland voor marktonderzoek voor de Amerikaanse firma waar hij werkzaam was. Zo leerde hij zijn vrouw Edith kennen tijdens een van zijn vaste ontmoetingen met een oude maat van de Prinses Irene Brigade. 

Terugkijkend op zijn periode bij de Prinses Irene Brigade zei Burton: "Als ik weer jong was en er kwam weer oorlog, dan zou ik weer zo gek zijn." 

We wensen zijn vrouw en verdere familie heel veel sterkte toe in deze moeilijke tijd. 

Rust in vrede!

« GA TERUG NAAR HET OVERZICHT