Hitte in Mali

De Fuseliers die deelnemen aan de missie LRRPTG-4 in Mali zitten niet stil. Ondanks de soms extreme temperaturen zetten ze hun werk voort. Zo werkten ze afgelopen weken samen met de genie, gaven ze les op middelbare scholen en ook de patrouilles gaan onverminderd door.

Kidal

Onlangs hadden we een leuke opdracht. Op een middelbare school gaven we les over hoe de bevolking dient om te gaan met gevonden overgebleven munitie. De leraren en de studenten kregen afzonderlijk van elkaar les, die een van onze genisten gaf. Na afloop stond er een lunch met plaatselijke gerechten voor ons klaar. Over sommige ingrediënten in het eten was veel onduidelijkheid, dus die hebben de meesten dan ook maar laten liggen. De studenten kregen aan het einde van de lunch een certificaat mee naar huis en de directeur sloot de dag af met een paar mooie woorden. Deze opdrachten zijn voor herhaling vatbaar en versterkt onze band met de lokale bevolking van Kidal. 

Genie

Als geniegroep zijn wij verantwoordelijk voor de mobiliteit tijdens operaties. Het plannen en begaanbaar maken van de route is daarbij onze taak. Om dit zo goed mogelijk te kunnen doen en op zo’n hoog mogelijk niveau te blijven, trainen wij dit ook in Mali. Afgelopen weken deden we dit onder andere samen met de explosieven opruimingsdienst, om onze samenwerking nog beter te laten verlopen. Tijdens deze training mochten we gebruik maken van het trainingsgebied hier in de omgeving. Trainingen op het gebied van search worden door speciale organisatie verzorgt (opsporen van zogenaamde bermbommen). Door deze momenten aan te grijpen, blijven onze skills op hoog niveau en kunnen wij ten allen tijde elke dreiging wegnemen. 

Hitte

We zijn net weer teruggekeerd van een nuttige en mooie patrouille.  We staan nu voortaan steeds vroeger op om de hitte voor te zijn die nu langzaam begint op te lopen tot zo’n zestig graden in de zon. Dit betekent dat het niet alleen zwaar voor ons is, maar dat er simpelweg niemand meer te zien is in de dorpen. Het voeren van gesprekken wordt dan natuurlijk wel erg lastig. Als het even kan proberen wij dus ook de schaduw op te zoeken en te wachten tot de ergste hitte voorbij is. Dat dit niet altijd kan is een feit, maar dat hoort natuurlijk bij het militaire leven.

Het gebied en terrein was, hoe paradoxaal het ook mogen klinken, prachtig en zwaar tegelijk. We ploegden door enkele tientallen meters zandduinen. Zwaar terrein maar door elkaar steeds uit het zand te trekken, te helpen, of de weg te wijzen zijn we daar prima doorheen gekomen. We hebben op open platen gestaan, gemaakt van zwart gravel, met verder helemaal niks om ons heen. Die momenten zijn adembenemend mooi.

Tekst loop door onder afbeelding. 

Gesprekken met de lokale bevolking
Gesprekken met de lokale bevolking

Facts

 • Er zijn 5 operaties uitgevoerd;
 • 80 mannen en vrouwen die onder Falcon 10 vallen;
 • 26 auto’s in de eenheid;
 • 63 rapportages geschreven;
 • Al 20.214 fotos gemaakt;
 • Minstens 2047.5 km afgelegd;
 • 30.774 liter diesel opgemaakt;
 • 21.788 liter kerosine voor de helikopters;
 • 424 powerpoint presentaties gegenereerd wat neerkomt op 29680 slides;
 • 45 vlieguren gemaakt met verschillende types helikopter;
 • 1690 pakketjes eten, wat neerkomt op 27.040 biscuitjes;
 • 10.140 liter water is er tijdens operaties verbruikt;
 • 3380 blikjes gedronken op operatie;

« GA TERUG NAAR HET OVERZICHT