Herdenkingsreis Normandië 2024

Afgelopen week waren we met 17 Battle Group in Normandië, inclusief genie-, geneeskundige en hersteleenheden. Tachtig jaar geleden legden de grondleggers van de Prinses Irene Brigade daar het fundament voor ons huidige bataljon. In dit kader reisden bijna 800 militairen af naar Arromanches voor een Battlefield Tour, herdenkingen en ceremonies.

Battle Field Tour

De week stond in het teken van de Battlefield Tour door Normandië. De Fuseliers volgden de route die de mannen van de Prinses Irene Brigade in 1944 hebben afgelegd. Hier leerden ze over een van de belangrijkste momenten uit de geschiedenis van de oprichters van ons regiment. Dit draagt bij aan de vorming van onze Fuseliers: door te kijken naar en te leren van de geschiedenis bereiden we ons voor op de toekomst. Daarnaast eren we hen die ons zijn voorgegaan.

Invasiekoord uitreiking

Woensdagavond vond de koorduitreikingsceremonie plaats op het strand van Arromanches, historische grond voor ons regiment. 141 militairen ontvingen uit handen van onze dragers van het Draaginsigne Gewonden hun invasiekoord. Zij nemen deze rol over van de oud-strijders. Door een haag van collega’s en toeschouwers renden de Fuseliers richting de zee; het motto luidt namelijk ‘zij te water, wij te water’, en op die manier maken zij traditiegetrouw het koord nat.

Herdenkingsceremonie D-day

Donderdagochtend stonden we op het stadsplein stil bij 80 jaar D-day tijdens de herdenkingsceremonie. Hierbij waren onder anderen minister-president Rutte, minister van Defensie Ollongren, Commandant der Strijdkrachten generaal Eichelsheim en andere hoogwaardigheidsbekleders aanwezig. Ook Max Wolff, onze 98-jarige Tweede Wereldoorlog-veteraan, was hierbij aanwezig.

Na toespraken van onze bataljonscommandant, de burgemeester van Arromanches, de minister-president, de Franse minister van Buitenlandse en Europese Zaken en de minister van Defensie volgden de kranslegging en een minuut stilte. Na het leggen van de krans door Max en bataljonscommandant Niels, kreeg Max een staande ovatie. Een moment van kippenvel.

Donderdagmiddag was de eer aan Max om nog drie koorden uit te reiken, een heel speciaal moment. Ook deze Fuseliers renden onder luid applaus van collega’s en toeschouwers richting de zee.

image description
image description
image description
image description
image description
image description
image description
image description
image description

« GA TERUG NAAR HET OVERZICHT