Herdenking D-Day

Vandaag vond de D-day herdenking plaats in Arromanches, waar de landing van de geallieerde troepen herdacht werd. Later in de middag werd er nog een bloemstuk gelegd bij het Nederlandse herdenkingsmonument in St. Come.

D-day

Vandaag werd de landing in Normandië herdacht. Begin augustus 1944 vertrok de Irene brigade naar Normandië vanuit Engeland. Zij kwamen aan land bij Arromanches, waar de herdenking plaatsvond, in aanwezigheid van de Vaandelwacht. Hoewel het regenachtig was, kwamen er veel mensen op de herdenking af. Er werd stilgestaan bij de gesneuvelden en er werden kransen gelegd bij het monument. Direct daarna begaven de Fuseliers die gisteren hun koord gekregen hebben zich naar zee, om daar het water in te rennen en het koord nat te maken. 

 

St. Come

Na de herdenking reden de Fuseliers en de Oud-Strijders door naar St. Come om daar een bloemstuk te leggen en een minuut stilte te houden bij het Nederlandse herdenkingsmonument. Hier werd de Irenemars ten gehore gebracht en werd voor het eerst het tweede couplet gezongen door Generaal-majoor Hemmes. Een iconisch moment omdat de Fuselier die de Irenemars ooit componeerde, ook op die locatie als eerste man sneuvelde. 

Na de herdenking vertelde Adjudant Brouwer iets meer over de geschiedenis van St. Come. Interessante informatie vooral voor de mensen die hier voor het eerst aanwezig waren. 

Fuseliers feliciteren elkaar na het natmaken van het koord
Fuseliers feliciteren elkaar na het natmaken van het koord
Vaandelwacht op het strand van Arromanches
Vaandelwacht op het strand van Arromanches

« GA TERUG NAAR HET OVERZICHT