Guardian Angels in Afghanistan

De Delta Compagnie levert force protection voor de Resolute Support Mission in Afghanistan. De fuseliers van het verkenningspeloton vallen onder het multinational force protection team in Mazar-e-sharif op camp Marmal en heeft Dutch Mountain als uitvalsbasis. Wij bevinden ons als laatste eenheid van het 17de nog in Afghanistan en vallen ondertussen onder de leiding van de Delta compagnie van het 42ste bataljon. Aangezien wij zojuist de midterm hebben gevierd en daarbij traditioneel een balk hebben doorgezaagd, is het ook tijd voor een korte update vanuit onze zijde.

Als bodyguars te werk

Samen met de Hongaren, Kroaten, Montenegrijnen, Duitsers en Belgen zorgen wij dat de adviseurs veilig hun werk kunnen doen op de verschillende trainingslocaties in de stad, die daar hun advies geven aan de Afghaanse overheidsinstanties. Wij rijden of vliegen naar een locatie, nemen de adviseurs mee en beveiligen ze tijdens hun gesprekken en zorgen dat ze weer veilig terug komen. Een opdracht in het bijzonder was de twee weken durende periode naar Kunduz waar wij met een militair tactische vlucht naartoe zijn gevlogen.

Verkennerswerk

Nog een van de taken is het verplaatsen in Ground Defense Area’s  (GDA’s). Dit zijn korte bereden verkenningstochten in de omgeving van Camp Marmal om deze veilig te houden. Hierbij rijden we  verschillende routes en betrekken we observatiepunten. Deze GDA’s doen wij zowel overdag en als ook in de nacht, wat natuurlijk een stuk lastiger is. Een mooie uitdaging voor de chauffeur en boordschutter, vanwege het bergachtige en stoffige terrein.

Oefenen oefenen oefenen

In de overige uurtjes zit het peloton niet stil. Het op peil houden van onze skills and drills is van groot belang. Zo gaan wij bijvoorbeeld een keer per maand schieten op de geïmproviseerde schietbaan buiten het kamp, wordt het medisch personeel getoetst en het overig personeel gecrosstraind  op de verschillende wapensystemen. Stilstaan is achteruitgaan.


Ook is er tijd voor ontspanning. In de grote tent op het kamp ‘de Lions Rock’ worden regelmatig activiteiten georganiseerd. Zo kun je er poolen, darten en staat er een pingpongtafel. De barbecue gaat regelmatig aan en er wordt ‘flink gepompt’(getraind) aan het lichaam in de Amerikaanse fitness. Ook is er een bazaar op het kamp waar iedereen zijn souvenirs kan kopen van boerka tot tapijtjes.

Ervaring om niet te vergeten

Een uitzending met een hoop diversiteit. Het is een mooie uitdaging voor het peloton om samen te werken met nationale en internationale coalitiepartners aan de opbouw van Afghanistan.

Uitladen van de CH-53 die ons naar Kunduz heeft gevlogen
Uitladen van de CH-53 die ons naar Kunduz heeft gevlogen

« GA TERUG NAAR HET OVERZICHT