GELOOFSBRIEVEN AMBASSADEURS URUGUAY EN MEXICO

Erewacht Paleis Noordeinde

Op woensdag 28 juni heeft de Charlie-‘Beren’-Compagnie op ceremoniële wijze het aanbieden van de geloofsbrieven van de ambassadeurs van Uruguay en Mexico begeleid. Dit gebeurde op Paleis Noordeinde in Den Haag.

Geloofsbrieven worden traditioneel aangeboden aan Koning Willem-Alexander op het moment dat er een nieuwe ambassadeur wordt aangesteld. Ambassadeurs bieden twee brieven aan, in de eerste brief staat dat de voorganger van de ambassadeur teruggeroepen is. Uit de tweede brief blijkt dat de nieuwe ambassadeur gemachtigd is om namens zijn staatshoofd of regering te spreken. Hiermee worden de goede relaties tussen Nederland en het land van de desbetreffende ambassadeur onderstreept. Andersom krijgt de ambassadeur een brief van de Koning om aan te bieden aan zijn of haar staatshoofd. Wanneer de Koning de brieven heeft aanvaard, is de nieuwe ambassadeur officieel in functie.

Het aanbieden van de geloofsbrieven gebeurde in de Republiek der Zeven Provinciën voor het eerst op ons grondgebied. De ambassadeur van Pruisen gaf toen een geloofsbrief aan stadhouder Willem van Oranje.

Het aanbieden van de geloofsbrieven gaat gepaard met het nodige ceremonieel. Op deze manier onderstreept Nederland het respect dat er is voor de internationale betrekkingen. Op 28 juni hield de Ccie de militaire erewacht, buiten Paleis Noordeinde. De ambassadeurs kwamen met een galarijtuig, getrokken door paarden, naar het Paleis. Aldaar volgde de erewacht, na het eresaluut speelde de  het volkslied van het land van de ambassadeur. Als eerst arriveerde de ambassadeur van Uruguay met zijn gevolg. Zij inspecteerde de erewacht waarna de ambassadeur naar binnen ging om de geloofsbrieven aan te bieden aan de Koning.Toen zij vertrokken, arriveerde de ambassadeur van Mexico met zijn gevolg en herhaalde het tafereel zich. 

Volo et Valeo!

Onderweg naar het Paleis
Onderweg naar het Paleis
Opgesteld voor het Paleis
Opgesteld voor het Paleis
Aankomst ambassadeur Uruguay
Aankomst ambassadeur Uruguay
Inspectie door de ambassadeur van Mexico
Inspectie door de ambassadeur van Mexico
Afmelden
Afmelden

« GA TERUG NAAR HET OVERZICHT