Eerste Compagnie van het Verloren Schaap

Vandaag werd de schaapskooi geopend van de Eerste Compagnie van het Verloren Schaap. Op militair oefenterrein de Oirschotse Heide mag Veteraan Andries Kaptijn schapen hoeden. Hij diende vele jaren bij 17 Painfbat GFPI en werd drie keer uitgezonden.

PTSS

Stichting Eerste Comagnie van het Verloren Schaap steunt een bijzonder plan dat is begonnen met een verzoek aan Defensie om schapen te mogen houden op het militair oefenterrein, de Oirschotse heide.

Begin 2018 heeft de legerleiding besloten dit verzoek in te willigen. De belangrijkste reden voor het inwilligen van dit verzoek was Andries Kaptijn zelf. Als militair was hij jarenlang werkzaam op de heide. Tot het na enkele uitzendingen naar Afghanistan helemaal mis ging.

Andries kwam thuis te zitten met een posttraumatische stressstoornis. Na een lang traject bleek zijn ‘aandoening’ onherstelbaar en werd hij volledig afgekeud.

Vastbesloten om weer van waarde te kunnen zijn voor zichzelf, zijn ex-werkgever en de maatschappij, diende hij zijn plan in. Dankzij het begrip van Defensie voor deze uitzonderlijke wens wil en mag Andries schapen gaan houden op de plek waar hij zich veilig voelt.

Bravo Compagnie

Fuseliers van de Bravo Compagnie hebben de omheining van de schaapsweide in de grond gezet. Andries was groepscommandant en tweemaal opvolgend pelotonscommandant bij de Bravo Compagnie. Daarnaast heeft hij functies vervuld als Sergeant-majoor bij onze bataljonsstaf en onze Charlie Compagnie. Tijdens de openening kreeg Andries een groepsfoto uitgereikt van de jongens die meegeholpen hebben en werd er namens het Garderegiment Fuseliers Prinses Irene een cheque uitgeikt aan de stichting.

De cheque die namens het Regiment werd uitgereikt
De cheque die namens het Regiment werd uitgereikt
Andries en zijn vrouw
Andries en zijn vrouw

« GA TERUG NAAR HET OVERZICHT