Draaginsigne Gewonden voor kpl1 Robert Krajenbrink

Draaginsigne Gewonden

Korporaal der eerste klasse Robert Krajenbrink, van de DVVO werkeenheid VIP-vervoer, heeft op 26 september uit handen van Commandant Divisie Facilitair & Logistiek (DF&L) Bgen Ronald Harmsma tijdens een bijzonder appèl het Draaginsigne Gewonden gekregen.

Het ereteken kreeg hij opgespeld omdat hij na drie uitzendingen het Post Traumatisch Stresssyndroom (PTSS) heeft overgehouden.

C-DF&L opende zijn speech met een terugblik naar 1806. “Nederland was het eerste land ter wereld met de ‘Badge voor verminkten’. Daarna zijn met name na de Eerste en Tweede Wereldoorlog verschillende onderscheidingen geïntroduceerd. Echter bleef er een roep om een duidelijke herkenning, in plaats van alleen de erkenning. Inmiddels kennen we de Draaginsigne Gewonden, voor zowel fysieke als psychische verwondingen.

Met het criterium voor psychische verwondingen is Nederland het enige land in de wereld die deze verwonding erkent om in aanmerking te komen voor onderscheiding voor verwondingen. “En maar goed ook”?, vervolgt Harmsma. “Ongeveer 20 procent van onze collega’s komt met klachten terug van een missie, waarvan de helft psychisch. En bij ongeveer 1 tot 2 procent blijven de klachten bestaan, waardoor het dagelijks functioneren kan worden belemmerd”?.

Krajenbrink kreeg het ereteken opgespeld in het bijzijn van zijn naasten en collega’s. Hij is erg verheugd over de erkenning en waardering die hij nu heeft gekregen.

« GA TERUG NAAR HET OVERZICHT