Operatie Interflex: een inzet met impact

Documentaire Operatie Interflex

90 mannen en vrouwen van de Charlie Compagnie hebben vier maanden bijgedragen aan operatie Interflex. Het team heeft twee keer een lichting Oekraïense trainees in vijf weken opgeleid tot basisinfanterist. De lessen worden gegeven op basis van ervaringen in Oekraïne.

Na de vijf weken training gaan de Oekraïense militairen terug naar het front in hun eigen land. In de video vertelt sergeant Nick hoe hij deze maanden ervaren heeft. In slechts 5 weken moeten de Oekraïners klaargestoomd zijn om terug te gaan naar Oekraïne. Naast militaire basisvaardigheden krijgen ze les in optreden in verstedelijkt gebied. Zeer uitdagend, maar ook betekenisvol werk voor onze Nederlandse militairen. Sergeant Nick: "Ze willen steeds maar meer. Meer, meer, meer. Ik denk dat ze zich er heel bewust van zijn dat hun leven afhangt van deze vijf weken".

“Rekruten in zo’n korte tijd een set aan basisvaardigheden en infanterie-skills bijbrengen is een uitdaging. Dan wil je geen minuut verloren laten gaan. Het besef dat we mensen opleiden die daadwerkelijk in een oorlog gaan vechten geeft een groot gevoel van verantwoordelijkheid en betekenis”, zegt kapitein Mark, commandant Charlie-compagnie.

Bekijk de volledige YouTube documentaire van Koninklijke Landmacht:

« GA TERUG NAAR HET OVERZICHT