Congleton & Wolverhampton

Bloemenkrans

Afgelopen weekend, 9 tot en met 12 november, was het weer tijd voor de jaarlijkse herdenkingsreis naar Engeland, waar de roots van ons Regiment liggen.

Wolverhampton

Op zaterdagochtend was de herdenkingsceremonie in Wolverhampton. Hier worden de overleden Irenemannen herdacht, die hier omgekomen zijn tijdens trainingen of door ziekte. Op de begraafplaats legde Luitenant-kolonel Haran Gorissen samen met Generaal b.d. Rudi Hemmes een bloemenkrans namens het Bataljon. Er werd een dodenappel afgenomen, waarbij Regimentskapitein Van Beek de namen van de overledenen voor las. Overste Gorissen sloot af met een toespraak en benadrukte hierin dat we op dit moment niet alleen herdenken, maar ook onze vrijheid vieren waar wij in mogen leven.

Aansluitend aan de ceremonie werden we verwelkomt in het gemeentehuis door de Mayor van Wolverhampton. Hier stond een lunch op ons te wachten en bedankte Overste Gorissen de Mayor voor zijn gastvrijheid. Hij overhandigde een prachtig geschenk namens het Bataljon; een karaf met bijpassende glazen, met daarin het Prinses Irene logo gegraveerd.

De Fuseliers met de Mayor van Wilverhampton
De Fuseliers met de Mayor van Wilverhampton

Congleton

Na de receptie in Wolverhampton werd de reis voortgezet naar Congleton. Op deze plek werd op 11 januari 1941 de Brigade opgericht, toen nog bekend als de Koninklijke Nederlandse Brigade. Ook hier werden de Fuseliers hartelijk ontvangen. Op zondag vond hier ook een herdenking plaats. Deze herdenking was extra speciaal, het was de honderdste Remembrance day. Honderd jaar na het beëindigen van de eerste wereldoorlog en nog steeds staat de poppy, de klaproos, centraal. De poppy is het symbool van de veteranenorganisatie. Er werd in een stoet naar het monument gemarcheerd. Heel het dorp en omstreken leken als toeschouwer langs de weg de staan! Bij het monument werd ook namens het Bataljon een bloemenkrans met poppies gelegd. Aansluitend aan de ceremonie was de kerkdienst in de St Peter's Church. Er waren silhouetten geplaatst in de kerkbanken. Deze stonden symbool voor overleden bewoners van Congleton. Zo waren zij er toch bij, in ons midden. Bij elke silhouet lag het eigen verhaal van de inwoner, dit werd voorgelezen door de persoon naast de silhouet. Een erg mooi gebaar. 

Tot slot was er een receptie, ook hier werden de karaf en glazen met ons logo uitgereikt. Ook werd er een rondleiding gegeven in het plaatselijke historische museum. 

Het was weer een gezellig en indrukwekkend weekend.

Volo et Valeo!

De stoet naar het monument
De stoet naar het monument

« GA TERUG NAAR HET OVERZICHT