Roadtrip Bosnië

Mij is gevraagd een stukje over onze actie Operation MacKenzie en de daaraan gekoppelde roadtrip naar Bosnië te schrijven. Allereerst zal ik ons even voorstellen, wij zijn voormalig leden van het 3e peloton (bijnaam Lords of Discipline) Bravo Compagnie aangevuld met leden van het 2e die zijn uitgezonden met IFOR2.

Veel van ons hebben elkaar weer voor het eerst ontmoet tijdens het geweldige 75 jarig jubileum "Groots in het groen". Hier ontstonden ook de eerste plannen om samen weer terug naar Bosnië te gaan, deze plannen werden echt concreet tijdens Veteranendag 2017.

Op 22 juni zullen wij dan ook daadwerkelijk met acht man vertrekken naar Bosnië, waarbij wij uiteraard alle bekende plaatsen gaan bezoeken van tijdens de uitzending om bij terugkeer op Veteranendag te eindigen. Echter daar gaan wij het niet bij laten, wij zullen onder andere een rafttocht ondernemen op de Vrbas (beter erop als erin voor de kenners), wij gaan Sarajevo bezoeken onder begeleiding van een gids die de belegering heeft meegemaakt, een bezoek aan Mostar onder begeleiding van een gids die krijgsgevangene is geweest en als laatste bezoeken wij de Kravice falls. Mocht je nu denken dat is gaaf dan zeg ik wacht niet langer en doe het gewoon. Voor de prijs hoef je het niet te laten namelijk ter indicatie, wij zijn per man ongeveer 400 euro kwijt. Hiervoor hebben wij verblijf plus ontbijt elke dag, een rafttocht, lokale gidsen en het vervoer.

Operation Mackenzie

Dan nu onze actie "Operation Mackenzie" zoals vele van jullie weten is Bosnië nog steeds een straatarm maar schitterend land. Dit heeft ons aan het denken gezet om naast de terugkeer ook een inzameling te starten. Waarom dan specifiek de Bosnische beer, dit is eigenlijk doordat ik per toeval bij een bezoek aan Ouwehands een vrijwilliger van Bears in mind sprak. Deze vertelde dat de Bosnische beer bedreigt werd en dat er ook nog veel beren in erbarmelijke omstandigheden in gevangenschap leefde. Het was duidelijk dit moest het doel worden, zeker omdat een doel voor het algemeen belang van het land wilde kiezen. Onze actie is vernoemd naar een beer die 25 jaar geleden is gered uit Vitez door Britse VN militairen, de beer zelf is weer vernoemd naar de toenmalige Canadese bevelhebber MacKenzie. Kortom het heeft dus zo moeten zijn en zoals sommige zeggen toeval bestaat niet.

Tekst loopt door onder afbeelding.

Veteranen

Wat hebben wij sinds september 2017 allemaal bereikt? Het is gestart met een cheque van 1000 euro uitgereikt door mijn werkgever en ontvangen door ons voormalig pelotons lid majoor Marco Kroon RMWO. Daarna hebben we via crowdfunding, facebook en rommelmarkten geld opgehaald om in januari een cheque te krijgen van het Regiment uit handen van BA Corné Brands. Naast dit alles zijn wij ook druk bezig geweest met de voorbereidingen voor onze veiling te Bronbeek op 13 juni. Inmiddels hebben vele BN'ers een item gedoneerd zoals Guus Meeuwis, Gijs Wanders, Anouk, Brigitte Kaandorp, Karin Bloemen, Wieteke van Dort, Marco Borsato, Dafne Schippers, Adri van Tiggelen, Ellen te Damme en Marco Kroon. Daarnaast zijn er een aantal kunstenaars van stichting veteranenkunst die een kunstwerk gedoneerd hebben. Naast dit alles zijn er nog allerlei andere items zoals een tattoo van veteraan en mede fuselier Arno Tiele en een gesigneerde poster door WW2 veteranen van onder andere 101st Airborne. Ons doel is om tussen de 5000 en 10000 euro op te gaan halen.
Inmiddels is met het opgehaalde geld daadwerkelijk de eerste fase van het project gestart met de inventarisatie van de gevangen beren. De resultaten hiervan zullen medio juni bekend worden. Locaties waar onder andere nu al 2 beren gevonden zijn is in Sisava vlak bij het oude HQ.

Groeten Colin

« GA TERUG NAAR HET OVERZICHT