C-cie ondersteunt opnames AVROTROS

AVROTROS

Voor het nieuwe TV programma ‘Ten Strijde’ van de AVROTROS , vonden opnames plaats op de Oirschotse Heide op maandag 11 juli.

Jort Kelder en Pieter Jan Hagens duiken voor dit programma in de verschillende zee-en veldslagen waar Nederland in de afgelopen eeuwen bij betrokken is geweest. Eén aflevering heeft als thema ‘De slag om de Grebbeberg’: een episode tijdens de Duitse inval in Nederland, die werd gekenmerkt door hevige gevechten. Om 0355 uur, we schrijven 10 mei 1940, viel het Duitse leger Nederland binnen. Een legermacht van ongeveer 2.300 man probeerde bij de Grebbeberg ten oosten van Rhenen de Grebbelinie te doorbreken. Het Nederlands leger wist deze 3 dagenlang tegen te houden (11 mei - 13 mei 1940)
De beide presentatoren ervaarden een deel van de doorbraak tijdens ‘De slag om de Grebbeberg’ zelf. Hier liet de Charlie-Beren-Compagnie, onder leiding van de Compagniescommandant Majoor Kerstens, de presentatoren ervaren hoe het is om vanuit ‘n opstelling te verdedigen of om een versterkte vuurpositie uit te schakelen.
Na ontvangst van het redactieteam kleedden de presentatoren zich om tot militair. Om het plaatje helemaal compleet te maken en hen alles zo volledig mogelijk te laten beleven, hoorden daar ook camouflage en gevechtsuitrusting bij.
De eerste instructies voor de verdediging gaf Luitenant De Ruiter aan Pieter Jan Hagens die leiding moest geven aan een infanteriegroep. De schuttersput werd gegraven, het terrein in kaart gebracht, sectoren werden verdeeld en de ‘vuuropeningslijn’ werd aangegeven.
Ondertussen maakte Jort Kelder zich gevechtsgereed voor zijn aandeel in de aanval. Om de aanval te beginnen, moest hij snel verkennen met een beveiliger, vervolgens een vuurbasis wegzetten en daarna met vuur, beweging, en onder maskering van rook de aanval inzetten.
Dankzij het zo realistisch mogelijk optreden met de Charlie-Beren-Compagnie, hebben de twee presentatoren deels zelf kunnen beleven hoe het mogelijk in mei 1940 was.
In januari 2017 zendt de AVROTROS het geschiedenisprogramma ‘Ten Strijde’uit.

 

« GA TERUG NAAR HET OVERZICHT