Beëdiging en koorduitreiking Arromanches

Op dinsdag 6 juni zijn zo’n 80 nieuw geplaatste fuseliers van 17 Pantserinfanteriebataljon Garderegiment Fuseliers Prinses Irene traditioneel beëdigd op het strand van Arromanches in Frankrijk, een historische locatie van het Garderegiment. Hier kwamen 79 jaar geleden onze oud-strijders aan land. Daarnaast ontvingen zij samen met zo’n 35 andere militairen hun invasiekoord. Dit gebeurde ten overstaan van familie, vrienden, collega’s, regimentsgenoten en andere belangstellenden.

Beëdiging

De nieuw opgekomen militairen legden de eed of belofte af. Zij beloofden trouw aan de koning, gehoorzaamheid aan de wetten en onderwerping aan de krijgstucht, met daarbij de hand aan het vaandel.

Koorduitreiking

Na de ceremonie reikten dragers van het Draaginsigne Gewonden (DIG) het invasiekoord uit aan de beëdigde militairen en andere Regimentsgenoten die nog geen koord hadden. Met deze koorduitreiking geeft het Regiment zichtbaar invulling aan haar tradities en bevestigt de band met Arromanches en in het bijzonder hun oud-strijders van de Koninklijke Nederlandse Brigade Prinses Irene. Na de uitreiking van de koorden werd de ceremonie afgesloten met een toost calvados en werd de Irenemars gespeeld door de Fanfare Korps Nationale Reserve. De fuseliers zongen het Regimentslied uit volle borst mee.

Het invasiekoord is een teken van wie wij als Regiment zijn, het verbindt ons. Met het invasiekoord maken we zichtbaar dat wij allen fuseliers zijn, ongeacht waar we gevochten hebben.

Koord natmaken

Na de koorduitreiking renden de fuseliers over het strand naar de zee. Om de herinnering aan de invasie van Normandië in stand te houden is het invasiekoord traditiegetrouw ‘nat’ gemaakt door een duik in de zee van Arromanches.

Regimentscommandant Niels Verhoef sloot zijn toespraak af met de woorden; Fuseliers, ik ben blij met jullie formele intrede bij het Regiment. En onthoud: ik vraag van jullie slechts twee dingen. Geef het beste van jezelf en wees bereid om te leren. Als je dat doet, volgt de rest vanzelf. Jullie zijn onderdeel van onze familie en daar ben ik blij en trots op.

Fuseliers, gefeliciteerd met deze mijlpaal en welkom in het warme nest van het 17e pantserinfanterie bataljon!

Volo et Valeo!

image description
image description
image description
image description
image description
image description
image description
image description
image description
image description
image description
image description
image description
image description
image description

« GA TERUG NAAR HET OVERZICHT