Beëdiging en koorduitreiking Tilburg 2023

Vandaag zijn 18 nieuw geplaatste fuseliers van 17 Pantserinfanteriebataljon Garderegiment Fuseliers Prinses Irene traditioneel beëdigd in het Vrijheidspark in Tilburg, een vaandelplaats van het Garderegiment. Daarnaast ontvingen zij samen met andere militairen hun invasiekoord. Dit gebeurde ten overstaan van familie, vrienden, collega’s en regimentsgenoten. Ook de burgemeester van Tilburg, Theo Weterings, was bij de ceremonie aanwezig en sprak iedereen toe.

Beëdiging

De nieuw opgekomen militairen legden de eed of belofte af. Zij beloofden trouw aan de koning, gehoorzaamheid aan de wetten en onderwerping aan de krijgstucht, met daarbij de hand aan het vaandel.

Koorduitreiking

Na de ceremonie reikten dragers van het Draaginsigne Gewonden (DIG) het invasiekoord uit aan de beëdigde militairen en overigen die nog geen koord hadden. Met deze koorduitreiking geeft het Regiment zichtbaar invulling aan haar tradities en bevestigt de band met de Gemeente Tilburg en in het bijzonder hun oud-strijders van de Koninklijke Nederlandse Brigade Prinses Irene. Na de uitreiking van de koorden werd de ceremonie afgesloten met een toost calvados en werd de Irenemars gespeeld door de Fanfare Bereden Wapens. De fuseliers zongen het Regimentslied uit volle borst mee.

Het invasiekoord is een teken van wie wij als Regiment zijn, het verbindt ons. Met het invasiekoord maken we zichtbaar dat wij allen fuseliers zijn, ongeacht waar we gevochten hebben.

Te water

Na de koorduitreiking marcheerden de fuseliers naar de nabijgelegen Piushaven. Om de herinnering aan de invasie van Normandië in stand te houden werd het invasiekoord traditiegetrouw ‘nat’ gemaakt door een sprong in de Piushaven.

Vaandelplaats

Tilburg is een vaandelplaats van het Garderegiment. De Koninklijke Nederlandse Brigade Prinses Irene heeft in oktober 1944 vanuit Hilvarenbeek samen met eenheden uit Schotland een zware slag geleverd om Tilburg te bevrijden. Zij zijn hier op 27 oktober 1944, 79 jaar geleden, in geslaagd. Wij willen de gemeente Tilburg bedanken voor hun gastvrijheid vandaag.

Fuseliers, welkom in het warme nest van het 17e pantserinfanterie bataljon!
Volo et Valeo!

image description
image description
image description
image description
image description
image description
image description
image description

« GA TERUG NAAR HET OVERZICHT